Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο σήμερα, ίσως είναι μια από τις μέρες που διαπιστώσατε ότι «δεν έχετε τίποτα να φορέσετε». Ωστόσο η ντουλάπα σας, παραδόξως,  είναι ασφυκτικά γεμάτη. Για να βγείτε από αυτή την κουραστική κατάσταση, αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω δοκιμασμένες συμβουλές:

Αδειάστε το χώρο, το μυαλό και τη ντουλάπα σας

Αρχικά, πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε , τακτοποιήστε το δωμάτιο που βρίσκεται η ντουλάπα. Αν ο γύρω χώρος είναι ένα χάος, δεν θα σας βοηθήσει. Επίσης, το μυαλό σας να είναι συγκεντρωμένο: εστιαστείτε στο σκοπό σας, χωρίς κάτι να σας αποσπά. Τηλέφωνα, μηνύματα, e-mail και λοιπά μπορούν να περιμένουν. Τέλος, αδειάστε την ντουλάπα εντελώς, ιδανικά πάνω στο κρεβάτι. Και κάπου εδώ μπορούμε να πούμε ότι έγινε το πρώτο βήμα.

Φρεσκάρετε την ντουλάπα και τα συρτάρια της

Ανοίξτε την, καθαρίστε με ένα μυρωδάτο σαπούνι, αφήστε να αεριστεί. Είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσετε το διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης. Επίσης με αυτή την κίνηση θα εμπεδώσετε ότι στη φρεσκαρισμένη ντουλάπα σας θα μπουν μόνο ρούχα που θα φορέσετε!

Αρχίστε το ξεκαθάρισμα με μία ερώτηση

«Αυτό το ρούχο μου φέρνει χαρά;»
Η ιαπωνική φιλοσοφία οργάνωσης έχει έρθει και στην Ελλάδα και περιστρέφεται γύρω από ένα ερώτημα: «Γιατί να κρατήσω αυτό το αντικείμενο; Μου φέρνει χαρά;» Εν προκειμένω, για κάθε ρούχο αναρωτηθείτε: «Χαίρομαι όταν το φορώ; Μου ταιριάζει; Θα το φορέσω ξανά;» και προσπαθήστε να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας.  Μην κρατάτε ρούχα επειδή τα αγοράσατε κάποτε ακριβά ή επειδή τα φορέσατε μια συγκεκριμένη στιγμή. Όπως για παράδειγμα, το παντελόνι που φορέσατε προ πενταετίας, στον αρραβώνα της αδερφής σας:  Ήταν υπέροχο αλλά δεν το έχετε ξαναφορέσει από τότε.

Προσπαθήστε να βάλετε ένα αριθμητικό όριο

Μια τάση που λέγεται capsule wardrobe, θα σας φανεί χρήσιμη. Μπορείτε να θέσετε ένα αριθμητικό όριο για το πόσα ρούχα θα έχει η ντουλάπα σας. Ο συνηθισμένος αριθμός είναι 37, προσπαθήστε να μην τον ξεπεράσετε κατά πολύ. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναγκαστείτε να κάνετε πρακτικούς και όμορφους συνδυασμούς με ρούχα που πραγματικά φοράτε και αγαπάτε και θα αναγκαστείτε να απομακρύνετε τα υπόλοιπα.

Ολοκληρώστε το ξεκαθάρισμα

Ας υποθέσουμε ότι σε γενικές γραμμές έχετε καταλήξει για το ποια και πόσα ρούχα θέλετε να κρατήσετε άμεσα στην ντουλάπα σας! Τα υπόλοιπα, που δεν θα έχουν την χαρά και την τιμή να επιστρέψουν στις κρεμάστρες σας, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτά που θα χαρίσετε και σε αυτά που θα αποθηκεύσετε αλλού για να τα επανεξετάσετε στο μέλλον.

eliton-ntoulapa-οργάνωση-ντουλάπα

Ξεκινήστε την τοποθέτηση των ρούχων πίσω στην ντουλάπα

Ανάλογα με το είδος του ρούχου, το κρεμάτε ή το διπλώνετε. Μπορείτε να τα χωρίσετε σε κατηγορίες ανάλογα το υλικό, το χρώμα αλλά και το είδος τους. Μην νομίζετε όμως ότι το ξεκαθάρισμα ολοκληρώθηκε. Ακόμα και σε αυτή τη φάση της τακτοποίησης θα καταλάβετε ποια από τα ρούχα σας επαναλαμβάνονται (πχ. Πολλά μαύρα, πολλά jeans, παρόμοια μοτίβα κλπ).

Βρείτε ποιά ρούχα φορέσατε και ποια όχι, στο τέλος της σεζόν

οργάνωση ντουλάπα

Ακολουθήστε την παρακάτω μέθοδο, προκειμένου να ανακαλύψετε ποια ρούχα χρησιμοποιήσατε και ποιά όχι, στο τέλος της σεζόν.

  1. Αρχικά κρεμάστε όλα τα ρούχα με τις κρεμάστρες ανάποδα, με τον γάντζο να κοιτάει προς το μέρος σας.
  2. Όταν φοράτε ένα ρούχο, βάλτε την κρεμάστρα του κανονικα.
  3. Στο τέλος της σεζόν, οι κρεμάστρες που δεν ισιώσατε έχουν τα ρούχα που δε φορέσατε ούτε μια φορά και που μάλλον δεν έχουν θέση στην ντουλάπα σας!

 

Διαβάστε επίσης:
Πώς να κάνετε τη ντουλάπα και τα ρούχα σας να μυρίζουν υπέροχα!
Αποθήκευση ρούχων εκτός σεζόν