Όταν έρχεται η στιγμή για την αποθήκευση ρούχων της κάθε εποχής, είναι μεγάλη η παρόρμηση στην οποία πρέπει να αντισταθούμε: κοινώς, να τα αποθηκεύσουμε όπως-όπως σε κούτες ή τσάντες και να τα ξεχάσουμε μέχρι να έρθει η ώρα να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Όμως, όποιος υποκύπτει σε αυτόν τον πειρασμό, το πληρώνει αργότερα: τα ρούχα δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση μετά την περιπέτεια μιας πρόχειρης αποθήκευσης. Για να απολαύσετε λοιπόν το συναίσθημα του καινούριου, όταν με το καλό τα ξαναβρείτε, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις 5 συμβουλές που σας αναφέρουμε, κατά την οργάνωση της ντουλάπας σας:

Καθάρισμα πριν την αποθήκευση!

Μπορεί να σας ακούγεται λίγο περίεργο αφού έτσι κι’ αλλιώς θα τα φρεσκάρετε όταν τα βγάλετε πάλι σε χρήση (και σε μερικούς θα φέρει στο μυαλό το ερώτημα των εφήβων: “γιατί να στρώσω το κρεβάτι μου αφού θα ξανακοιμηθώ;”). Και όμως είναι ένας από τους σημαντικούς κανόνες: τα ρούχα πρέπει να αποθηκεύονται φρεσκοπλυμένα και φρεσκοσιδερωμένα. Με αυτόν τον τρόπο θα μετριάσετε πολύ τις μυρωδιές που μαζεύονται μετά από μακρόχρονη αποθήκευση ρούχων. Προσοχή όμως, αν τα έχετε πάει στο καθαριστήριο, μην τα αποθηκεύσετε στη διαφανή συσκευασία που σας το έδωσαν. (Το γιατί, θα το δείτε στο βήμα 3.)

Το καθένα είναι μοναδικό!

Κοινώς, δεν είναι όλοι οι τρόποι αποθήκευσης ιδανικοί για κάθε ρούχο. Αρχικά, ακόμα και αν νομίζετε πως το να κρεμάσετε απλώς το ρούχο θα κάνει τις λιγότερες πιθανές τσακίσεις και φθορές, δεν είναι καθόλου έτσι. Αν μάλιστα το ρούχο είναι από ευαίσθητο, ντελικάτο ύφασμα, ή μάλλινο, μπορεί να “κρεμάσει”, να χάσει τη φόρμα του και να κουραστείτε να το επαναφέρετε. Ορισμένα ενδύματα είναι πολύ καλύτερο να διπλώνονται παρά να κρεμώνται, και το αντίστροφο φυσικά. Και όταν λέμε να διπλώνονται, δεν σας περιορίζουμε, πολλοί προτιμούν να τα κάνουν ρολό, μια επίσης πολύ καλή λύση.

Θέλουν ειδικό περιβάλλον!

Δεν είναι όλα τα σημεία κατάλληλα για αποθήκευση ρούχων. Σε κάθε περίπτωση το μέρος που θα επιλέξετε να τα αποθηκεύσετε πρέπει να είναι ξηρό αλλά δροσερό και σκοτεινό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην έρθουν τα ρούχα σε επαφή με υγρασία γιατί το σχήμα και η υφή τους μπορεί να αλλάξει ή ακόμη χειρότερα να δημιουργηθεί μούχλα! Επίσης, αν το κουτί ή η θήκη είναι από πλαστικό, ρισκάρετε το σχηματισμό μούχλας και κιτρινίλας στα ρούχα! Το καλύτερο για τα αγαπημένα σας ρούχα είναι να χρησιμοποιήσετε λινά ή βαμβακερά κουτιά και θήκες αποθήκευσης. Έτσι τα ρούχα σας θα αναπνέουν όπως πρέπει.

Υπέροχο άρωμα λεβάντας!

Είναι γνωστό: όσο ευχάριστο είναι αυτό το άρωμα σε μας, τόσο το μισούν οι σκόροι –τους οποίους θέλουμε πάση θυσία να κρατήσουμε μακριά από το αγαπημένο μας μοχέρ. Φακελάκια με βότανα, με πιο γνωστά τη λεβάντα και τον κέδρο, κρατούν το σκόρο μακριά, αφήνοντας παράλληλα ένα ευχάριστο άρωμα. Εν αντιθέσει με τα χημικά σκοροκτόνα, οι φυσικές λύσεις έχουν ηπιότερη δράση και κρύβουν λιγότερους κινδύνους (ερεθισμούς και αλλεργίες) τόσο για εμάς όσο και για τα κατοικίδιά μας.

Έλεγχος τριμήνου!

Έτσι ακριβώς: πρέπει να ελέγχουμε τις καταστάσεις τακτικά για να μη βρισκόμαστε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Καλό είναι λοιπόν, ειδικά αν ο χώρος που αποθηκεύσατε δεν είναι ο ιδανικός, να ανοίγετε λίγο τα ρούχα, να τα αερίζετε, να τα τινάζετε, να τα φρεσκάρετε λίγο και να τα αποθηκεύετε ξανά. Και αν αυτό σας φαίνεται μεγάλος κόπος, σκεφτείτε πόσο λατρέψατε το ρούχο όταν το πρωτοείδατε και πόσο δύσκολο θα είναι ίσως να το ξαναβρείτε και να το αντικαταστήσετε…

Διαβάστε επίσης:
Σχεδιασμός κουζίνας: 5 χρήσιμες συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα
Πώς να καθαρίσω τα έπιπλα;