Οι πόρτες εσωτερικού χώρου είναι από τις πιο ικανοποιητικές και ευχάριστες αγορές για το σπίτι! Σας δίνουν τη δυνατότητα να προσθέσετε την προσωπική σας πινελιά ακόμη περισσότερο, και να αλλάξετε τις διακοσμητικές ισορροπίες του χώρου. Οι επιλογές όμως είναι πολλές, από που να αρχίσει κανείς; Από τα βασικά θα σας πούμε εμείς, και πριν κοιτάξετε σχέδια και υλικά, δώστε βάρος στις μετρήσεις! Και τα επόμενα ακολουθούν, όπως θα δείτε και παρακάτω!

Προσεκτικές μετρήσεις πάνω από όλα!

Για το πλάτος, μετρήστε την πόρτα σε τρία σημεία, πάνω, μέση και κάτω. Από αυτές τις μετρήσεις χρησιμοποιήστε τη μεγαλύτερη για να βρείτε το πλάτος της νέας σας πόρτας. Για το μήκος πάλι ακολουθήστε την ίδια μέθοδο μετρώντας αυτή την φορά αριστερά, δεξιά και στο κέντρο. Και πάλι, κρατήστε τη μεγαλύτερη μέτρηση ως σημείο αναφοράς για την καινούρια σας πόρτα.

Αποφύγετε τις μετατροπές!

Φυσικά, αυτή η συμβουλή είναι σε άμεση συνάρτηση με ό,τι είπαμε νωρίτερα για τις μετρήσεις! Αν κάνετε κάποια λάθη, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μετατροπές στην νέα σας πόρτα. Είτε χρειαστεί να την κόψετε από κάτω και να αφαιρέσετε τμήμα της είτε να αφαιρέσετε τμήμα από τα πλαϊνά, η πόρτα μπορεί προοδευτικά να παρουσιάσει σημαντικές φθορές.

Να λάβετε υπόψη τον υπόλοιπο χώρο σας!

Είναι πολύ πιθανό μια πόρτα να σας αρέσει και να θέλετε να την αποκτήσετε όμως να μην ταιριάζει με τη διακόσμηση του υπόλοιπου σπιτιού: με το χρώμα του τοίχου, το πάτωμα και τα έπιπλα. Όσο άψογη και αν δείχνει στην έκθεση, μην μπείτε στον πειρασμό να την αγοράσετε και να κάνετε πειραματισμούς και συνδυασμούς που μπορεί να αποτύχουν. Οι πόρτες πρέπει να ταιριάζουν με το σύνολο του δωματίου και να το αναδεικνύουν, όχι να είναι παραφωνία σε αυτό. Οπότε προσέξτε το υλικό, το χρώμα και το ύφος της πόρτας.

Ελέγξτε το πάχος της πόρτας πριν την αγοράσετε.

Το πάχος της πόρτας είναι σημαντικό για την ηχομόνωση την θερμομόνωση αλλά και για τη σταθερότητά της! Συνήθως οι πόρτες είναι είτε συμπαγείς είτε όχι. Οι μη συμπαγείς έχουν το πλεονέκτημα, όπως είναι αναμενόμενο, πως είναι φθηνότερες, ωστόσο είναι και λιγότερο ανθεκτικές. Οι συμπαγείς από την άλλη πλευρά έχουν τα θετικά που αναφέραμε νωρίτερα.

Σκεφτείτε και τις εναλλακτικές!

Εκτός από τις κλασικές πόρτες (που θα δείτε να αναφέρονται ως «πάνελ»), έχετε και την επιλογή να προτιμήσετε πόρτες με τζάμι! Θα φωτίσουν το χώρο σας και είναι πολύ κομψές, ενώ δεν θα στερηθείτε τίποτα από την ιδιωτικότητα που θέλετε να αισθάνεστε από την άλλη πλευρά της πόρτας. Είτε την κάνετε όλη γυάλινη, είτε επιλέξετε ορισμένα σημεία, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό, ενώ μπορείτε να ζητήσετε να σας περάσουν και βιτρό επάνω, που θα απογειώσει το αποτέλεσμα!! Επίσης, μην περιορίζεστε μόνο στις ανοιγόμενες πόρτες. Μπορείτε να επιλέξετε και συρόμενες, για οικονομία χώρου.

Συνοψίζοντας, πριν επιλέξετε την πόρτα σας σκεφτείτε τις ανάγκες ηχομόνωσης που έχει το δωμάτιο για το οποίο την αγοράζετε, προσέξτε τις μετρήσεις για να αποφύγετε μετατροπές και φανταστείτε τη μέσα στο χώρο για να βεβαιωθείτε πως δένει αρμονικά.

Ειδικά αν πρόκειται για εφηβικό δωμάτιο, φροντίστε να σας αρέσει πολύ γιατί θα τη βλέπετε κλειστή διαρκώς! Καλές αγορές!

 

Διαβάστε επίσης:
Συντήρηση κουζίνας: Πέντε συμβουλές για να είναι πάντα η κουζίνας σας σαν καινούργια!
Ώρα για καινούριο στρώμα ύπνου; Πέντε συμβουλές αγοράς
Συμβουλές για να δημιουργήσετε το ονειρεμένο δωμάτιο γκαρνταρόμπα