Ο σχεδιασμός των ντουλαπιών είναι ένα κρίσιμο σημείο της διαδικασίας κατασκευής νέας κουζίνας. Θέλει προσεκτική σκέψη ώστε να δώσετε βάρος σε αυτά που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες σας. Ευτυχώς τα σχεδιαστικά προγράμματα σας επιτρέπουν να βλέπετε την κουζίνα μας ολοκληρωμένη και να κάνετε πολλές διαφορετικές δοκιμές! Εκμεταλλευτείτε τα!

Αν και ορισμένοι προτιμούν τα ανοιχτά ράφια, είναι γεγονός ότι τα ντουλάπια αποτρέπουν την αίσθηση ακαταστασίας και σας επιτρέπουν να διατηρείτε οπτικά άψογη της κουζίνας σας! Οι βασικοί τύποι είναι τρείς:

Ντουλάπια βάσης

Όπως λέει και το όνομά τους, τοποθετούνται απευθείας στο πάτωμα είναι και αυτά που δίνουν το σχήμα στην κουζίνα σας. Πάνω σε αυτά δημιουργείται όλο το σχέδιο και θα στηρίξουν τον πάγκο, τον νεροχύτη σας και θα πλαισιώσουν συσκευές, όπως για παράδειγμα το πλυντήριο πιάτων. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να αποτελούνται μόνο από ανοιγόμενα ντουλάπια αλλά και από συρτάρια, πτυσσόμενα ράφια και άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές. Συνήθως, φιλοξενούν τα μαχαιροπίρουνα και σκεύη μαγειρέματος. Η μεγαλύτερη γκάμα των βασικών αντικειμένων που θα χρησιμοποιείτε καθημερινά στο μαγείρεμα και στην προετοιμασία του φαγητού, τοποθετείται εκεί.

τύποι ντουλαπιών κουζίνας eliton rock

Τα κρεμαστά / επιτοίχια ντουλάπια ισορροπούν τους γεωμετρικούς όγκους με τη δυναμική του κενού που τα περιβάλλει προσφέροντας μια αίσθηση ελευθερίας και κίνησης (ELITON ROCK)

Επιτοίχια ντουλάπια

Επιτοίχια είναι τα ντουλάπια που στερεώνονται στον τοίχο είναι αυτά που θα σας επιτρέψουν να «παίξετε» λίγο περισσότερο. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε διάφορα επίπεδα και σημεία και να διαμορφώσετε το πλάτος και το βάθος τους για να δημιουργήσετε οπτικές διαφορές, ευχάριστες στο βλέμμα. Δεν είναι απαραίτητο να τα επιλέξετε ακριβώς ίδια με τα ντουλάπια βάσης! Μπορεί να είναι από διαφορετικό χρώμα ή υλικό ή ακόμη και να έχουν γυάλινη πρόσοψη με εσωτερικό φωτισμό.

Τα ντουλάπια τοίχου χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους διακοσμητές για να δώσουν έμφαση στον τοίχο της κουζίνας, και γίνονται πραγματικό στολίδι. Συνήθως φιλοξενούν τα πιάτα και τα ποτήρια, τρόφιμα, μπαχαρικά, συσκευές, ακόμη και βιβλία μαγειρικής και γενικότερα οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Σε περίπτωση περιορισμένου χώρου, μπορεί να φτάσουν μέχρι και το ταβάνι και είναι ιδανικά για αποθήκευση αντικειμένων που δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Παρόλα αυτά, σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή στη χρήση των χρωμάτων για να «αναπνέει» ο χώρος σας.

τύποι ντουλαπιών κουζίνας eliton country

Κάθετα ντουλάπια με εντοιχισμένο φούρνο στην κουζίνα ELITON COUNTRY

Ψηλά, κάθετα ντουλάπια

Τον τύπο αυτό θα το συναντήσετε ακόμη και ως ανεξάρτητο, βοηθητικό κομμάτι σε μια κουζίνα. Μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και μακριά από την υπόλοιπη σύνθεση, και το ύψος του ποικίλλει. Είναι πολύ λειτουργικά και θα σας λύσουν τα χέρια καθώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για κάθε σκοπό! Συχνά θα τα δείτε να φιλοξενούν συσκευές όπως το φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, χρησιμοποιούνται για αποθήκευση τροφίμων (δημητριακά, σάλτσες, αλεύρι, ζάχαρη, τουρσιά και πολλά άλλα!) ή ειδών καθαρισμού. Τα ψηλά ντουλάπια συνήθως εκτελούν χρέη κελαριού, έχουν μεγάλο βάθος και σίγουρα θα πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά να εντάξετε τουλάχιστον ένα στο σχεδιασμό της κουζίνας σας!

Μέσα από αυτές τις τρείς κατηγορίες θα διαλέξετε τα στοιχεία που θα συνθέσουν την κουζίνα των ονείρων σας. Καλό είναι να θυμάστε ότι μοιάζουν σαν μια ορχήστρα: είναι όλα διαφορετικά αλλά και όλα απαραίτητα για να υπάρχει ένα αρμονικό αποτέλεσμα, χωρίς παραφωνίες.

 

Διαβάστε επίσης:
Διάταξη κουζίνας: Η θέση των λευκών συσκευών
Δημιουργώντας μια έξυπνη κουζίνα με τις κατάλληλες συσκευές και gadgets!
Απλά βήματα για να φτιάξετε μια λειτουργική νησίδα κουζίνας