Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι από εμάς, η διάταξη κουζίνας δε σχετίζεται μόνο με την αισθητική μας και το που βρίσκεται, ας πούμε, το παράθυρο και η πόρτα. Αντιθέτως, πίσω από κάθε σωστά σχεδιασμένη κουζίνα, κρύβεται μια ολόκληρη φιλοσοφία εργονομίας και άνεσης! Τα τέσσερα βασικά στοιχεία αυτής της λογικής θα τα βρείτε παρακάτω:

Κατανοήστε τη ροή των εργασιών

Οι εργασίες γίνονται μέσα στην κουζίνα με έναν συγκεκριμένο ρυθμό που σχετίζεται και με το σχήμα της. Πάντα καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη το κλασικό «τρίγωνο του μάγειρα», που ελαχιστοποιεί τις διαδρομές τοποθετώντας τη συσκευή της κουζίνας το φούρνο και το νεροχύτη στις ακμές ενός νοητού τριγώνου. Αυτό όμως δεν είναι κανόνας απαράβατος χαραγμένος στην πέτρα! Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές να ακολουθήσετε αν η τριγωνική διάταξη δεν ταιριάζει στο χώρο σας!

Ακολουθήστε τη φορά του ρολογιού

Διαφορετική προσέγγιση από το «τρίγωνο του μάγειρα» είναι αυτή του «Δυναμικού χώρου» της Blum, η οποία βασίζεται στην οριοθέτηση ζωνών εργασίας (προετοιμασία γεύματος, μαγείρεμα, πλύσιμο πιάτων, καθάρισμα) οι οποίες ακολουθούν μια δεξιόστροφη διαδρομή -εκτός αν είστε αριστερόχειρας οπότε η φορά γίνεται αριστερόστροφη.

Καθορίστε ζώνες πρόσβασης

Σίγουρα όταν μαγειρεύετε θέλετε άνεση κινήσεων: Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι, την ώρα που σοτάρετε τα λαχανικά σας, να περνάνε από μπροστά οι φίλοι σας ή ακόμη χειρότερα να κινδυνεύσετε να πέσει βραστό νερό πάνω στο παιδί σας. Οπότε, είναι σημαντικό να διαχωρίζονται τα σημεία που θα γίνονται οι εργασίες και εκείνα που θα βρίσκονται οι επισκέπτες και τα παιδιά. Ο σκοπός, βέβαια, είναι να παραμείνουν τα παιδιά μακριά από σημεία κινδύνου, και οι επισκέπτες να μην μπαίνουν στο δρόμο σας.

διάταξη κουζίνας eliton-project

Παράδειγμα #1: Aν τοποθετήσετε το ψυγείο κοντά στην πόρτα, τα παιδιά θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε σνακ και ροφήματα (Κουζίνα ELITON PROJECT)

 

διάταξη κουζίνας eliton gola

Παράδειγμα #2: Για τους επισκέπτες, είναι πολύ χρήσιμη η λύση της νησίδας με τραπέζι, έτσι ώστε να είναι μεν στον ίδιο χώρο μαζί σας χωρίς να σας εμποδίζουν (Κουζίνα ELITON GOLA)

Βρείτε το «γράμμα» της κουζίνας σας

Αν θεωρήσουμε ότι μπορεί ένα γράμμα να περιγράψει την κάτοψη της κουζίνας σας, τα πράγματα γίνονται απλά! Για μια μεγάλη και άνετη κουζίνα, ιδανικό είναι το σχήμα U ή Π καθώς εκτείνεται σε 3 τοίχους και υπάρχουν και περιθώρια για προσθήκη νησίδας στη μέση! Αν η κουζίνα είναι μικρότερη ή και ξεχωριστή από το υπόλοιπο σπίτι, τότε το σχήμα L ή Γ είναι καταλληλότερο γιατί μεγιστοποιεί τον γωνιακό χώρο. Αν βέβαια ο χώρος είναι μικρός ή μακρόστενος, η παράλληλη διάταξη είναι η μόνη επιλογή, οπότε πρέπει να ακολουθήσετε αντίστοιχη σχεδιαστική κατεύθυνση.

διάταξη κουζίνας eliton kitchen

Ζώνες εργασίας στην κουζίνα, ανά τύπο κουζίνας

 

Διαβάστε επίσης:
Σχεδιασμός μικρής κουζίνας: 6 συμβουλές για να μεγαλουργήσετε!
Τα ντουλάπια κουζίνας και οι μηχανισμοί ανοίγματος με νέες τεχνολογίες που δεν περιμένατε!
Δάπεδο κουζίνας: Τα υλικά και τα πλεονεκτήματά τους