Ώρα για μια «πράσινη» οικολογική κουζίνα! Μπορεί να έχετε επιλέξει ένα βιομηχανικό στυλ για το χώρο της κουζίνας σας, όμως σχετικά με τη λειτουργικότητά της, σας συστήνουμε να πλησιάσετε το «πράσινο» όσο περισσότερο γίνεται! Όχι ως χρώμα αλλά ως φιλοσοφία και στάση ζωής.

Ακούγεται  πολύπλοκο, όμως εμείς έχουμε συγκεντρώσει απλές και αποτελεσματικές μεθόδους που θα σας κάνουν περήφανους για την οικολογική κουζίνα σας!

Επιλέξτε συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης

Πρώτη στη λίστα μας αυτή η λύση, και πώς θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε: Οι λευκές συσκευές είναι οι πιο ενεργοβόρες και λειτουργούν πολλές ώρες καθημερινά. Οπότε, όταν αγοράζετε μια καινούρια συσκευή, ψάξτε για την ένδειξη Α+++. Η ένδειξη αυτή πιστοποιεί ότι η συσκευή είναι φιλική για το περιβάλλον, καθώς ανήκει στην λιγότερο ενεργοβόρα ενεργειακή κλάση Α+++. Δυστυχώς οι συσκευές αυτές συνήθως κοστίζουν περισσότερο, όμως ο λογαριασμός του ηλεκτρικού θα σας αποζημιώσει μακροπρόθεσμα: Οι οικιακές συσκευές μπορεί να καταναλώνουν μέχρι και 20% λιγότερη ενέργεια για κάθε ενεργειακή κλάση σε σύγκριση με την αμέσως λιγότερο αποδοτική.

Μην πετάτε φαγητό

Οι ποσότητες φαγητού που πετιούνται καθημερινά είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Όλοι μας έχουμε πετάξει φαγητό λόγω κακού υπολογισμού ή κακής διαχείρισης. Καλό είναι να υπολογίζετε προσεκτικά πριν ψωνίσετε και όταν περισσεύει φαγητό να το αποθηκεύετε σε υψηλής ποιότητας δοχεία, με σκοπό να διατηρείται περισσότερο, μέχρι να το καταναλώσετε. Ναι μεν η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί όπου και αν ζούμε.

Χρησιμοποιήστε «πράσινες» εναλλακτικές

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τις συσκευές που «καίνε» λιγότερο ρεύμα. Αν μπορείτε να ζεστάνετε το φαγητό σας στο φούρνο μικροκυμάτων ή να ετοιμάσετε ένα μικρό γεύμα εκεί, μην χρησιμοποιείτε τον κανονικό φούρνο. Επίσης, μην ανάβετε ολόκληρο μάτι της κουζίνας για να βράσετε ένα-δύο αυγά, και μάλιστα μεγαλύτερο μάτι από αυτό που θα έπρεπε. Σκεφθείτε οικολογικά και προσπαθήστε να επεκτείνετε αυτό το σκεπτικό στο σύνολο των συνηθειών σας στην κουζίνα.

Trash-separation-ELITON

Bαγονέτο νεροχύτη με 5 δοχεία απορριμμάτων για ανακύκλωση.

Ανακυκλώστε!

Αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει μια μικρή βελτίωση στα ποσοστά ανακύκλωσης, βρίσκεται ακόμη χαμηλά σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε σχετική αρθογραφία, βλέπουμε πως *:

Πολύ χαμηλό ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης στο σύνολο των απορριμμάτων, -μόλις 16%- εμφανίζει η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως κύρια μέθοδο διαχείρισης την τελική απόθεση στο έδαφος σε ποσοστό 80%.

Η ανακύκλωση δεν είναι περίπλοκη, αρκεί να ακολουθήσετε μέθοδο. Στο εμπόριο θα βρείτε πολύ πρακτικούς κάδους ανακύκλωσης για να ξεχωρίζετε τα απορρίμματα επί τόπου. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κάδο κομποστοποίησης ακόμα και στο μπαλκόνι σας για τα οργανικά υπολείμματα.

Η ικανοποίηση που θα πάρετε από τη διαδικασία της ανακύκλωσης και της εφαρμογής όλων των τακτικών που αναφέραμε παραπάνω είναι ένα ακόμα όφελος, εκτός από τη βοήθεια που προσφέρετε στο περιβάλλον με την «πράσινη» κουζίνα σας.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε επίσης:
Αποθήκευση ρούχων εκτός σεζόν
Νησίδα κουζίνας: Πόσο χρήσιμη είναι;
Σχεδιασμός κουζίνας: 5 χρήσιμες συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα

* Πηγή: Ναυτεμπορική