Αν η μικρή κουζίνα αποτελεί πρόβλημα για εσάς, πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι οι μικρότερες κουζίνες αποτελούν ανερχόμενη τάση στο σχεδιασμό των σπιτιών και έχουν και αυτές τα πλεονεκτήματά τους! Οι μικρότερες κουζίνες θεωρούνται πλέον λειτουργικές ενώ λόγω των λιγότερων μέτρων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο ακριβά και ποιοτικά υλικά!

Μεγαλώστε το χώρο αυξάνοντας τους αποθηκευτικούς χώρους σας!

Στην αναζήτηση αποθηκευτικού χώρου, μην απογοητεύσετε. Είναι απλό: κοιτάξτε ψηλά! Εκτείνετε τα ντουλάπια και τους αποθηκευτικούς χώρους μέχρι και το ταβάνι, και εκμεταλλευτείτε κάθε διαθέσιμο μέτρο. Μικρή συμβουλή: ντουλάπια και τοίχοι να έχουν το ίδιο χρώμα, κατά προτίμηση φωτεινό! Έτσι δεν θα ξεχωρίζουν και δεν θα «μικραίνουν» το χώρο.

Σχεδιασμός μικρής κουζίνας eliton sand

Κουζίνα ELITON SAND

Αξιοποιήστε το δάπεδο!

Ανάλογα με το πώς είναι η κουζίνα σας, το δάπεδο μπορεί να εξισορροπήσει τις οπτικές εντυπώσεις! Τα μακρόστενα σχήματα (σανίδες ή πλακάκια) μπορούν να τοποθετηθούν κατά μήκος ή κατά πλάτος, -ανάλογα πόσο στενή είναι η κουζίνα σας- και να ανοίξουν οπτικά το χώρο! Αν ωστόσο θέλετε να χρησιμοποιήσετε τετράγωνα πλακάκια, τοποθετήστε τα διαγώνια. Αυτός είναι ένας κλασικός τρόπος να φαίνεται ένα δωμάτιο πιο ευρύχωρο.

Επιλέξτε γυαλί και διαφάνειες!

Εφόσον ο χώρος σας είναι μικρός, προσπαθήστε να μην έχετε πολλές συμπαγείς επιφάνειες στο χώρο. Αν τοποθετήσετε ντουλάπια με γυάλινη πρόσοψη, εκτός από την ιδιαίτερη και κομψή ομορφιά τους, θα βοηθήσουν πολύ και στην οπτική επέκταση του χώρου σας. Φυσικά, προσπαθήστε να μην υπερφορτώνετε το εσωτερικό των ντουλαπιών γιατί θα έχετε το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα! Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και ένα γυάλινο τραπέζι.

Σχεδιασμός μικρής κουζίνας eliton kitchen

Κουζίνα ELITON PROJECT

Καθρέφτης αντί για πλακάκια

Μια πραγματικά υπέροχη λύση -που όμως δύσκολα ταιριάζει σε παραδοσιακές κουζίνες- είναι η χρήση καθρέφτη στην πλάτη της κουζίνας αντί για τα γνωστά πλακάκια! Φυσικά, ο καθρέφτης αυτός έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, και είναι ιδανική λύση για να χαρίσει στην κουζίνα σας χώρο! Εκτός από καθρέφτη, υπάρχουν και άλλες επιφάνειες να επιλέξετε, που δημιουργούν αντανακλάσεις και την αίσθηση του βάθους.

Σκεφτείτε να συνδυάσετε τον απορροφητήρα με την επαγωγική εστία!

Αξιοποιήστε την τεχνολογία συνδυασμού απορροφητικής και επαγωγικής εστίας και απαλλαγείτε από την ογκώδη κουκούλα του απορροφητήρα πάνω από την εστία σας. Έτσι, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον επιπλέον χώρο τοποθετώντας όμορφα ανοιχτά ράφια!

Μη χρησιμοποιείτε πολλά υλικά και χρώματα.

Προσπαθήστε να περιοριστείτε σε τρία το πολύ υλικά και στη χρήση ουδέτερων, εναρμονισμένων χρωμάτων. Μην το παρακάνετε με επιπλέον στοιχεία όσο και αν σας αρέσουν γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα είναι φορτωμένο και κουραστικό. Στην ίδια λογική, φροντίστε να έχετε πάντα άδειους τους πάγκους σας τόσο για αισθητικούς όσο και για πρακτικούς λόγους. Μια αίσθηση ηρεμίας και τάξης θα κάνει το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φιλόξενος!
Συνοψίζοντας, η σωστή χρήση των μοτίβων είναι σπουδαίο εργαλείο για την ανάδειξη μιας μικρής κουζίνας. Το ίδιο ισχύει για τα ενιαία χρώματα, τις διαφάνειες κα τις αντανακλάσεις. Αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, θα μεγαλουργήσετε στην μικρή σας κουζίνα!

Διαβάστε επίσης:
Απλά βήματα για να φτιάξετε μια λειτουργική νησίδα κουζίνας
Τα ντουλάπια κουζίνας και οι μηχανισμοί ανοίγματος με νέες τεχνολογίες που δεν περιμένατε!
Σχεδιασμός κουζίνας: κλασικό ή μοντέρνο ύφος; Ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς;