Λίγα στοιχεία της κουζίνας έχουν αγαπηθεί τόσο όσο οι νησίδες. Είναι όμορφες, πρακτικές, κομψές, αποτελούν προέκταση του πάγκου και αυξάνουν τον αποθηκευτικό χώρο! Κέντρο αναφοράς στις κουζίνες, μπορεί να φιλοξενούν το νεροχύτη, τις εστίες, συρτάρια ή και να περιβάλλονται από καρέκλες και σκαμπό. Αλήθεια, ποιά είναι τα στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε στη νησίδα κουζίνας μας για να είναι και λειτουργική;

Το μέγεθος της νησίδας

Το μέγεθος της νησίδας κουζίνας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μην παρασυρθείτε και δημιουργήσετε μια υπερβολικά μεγάλη νησίδα μόνο και μόνο επειδή διαθέτετε χώρο. Μια πολύ μεγάλη νησίδα θα εμποδίζει την κίνησή σας την ώρα που μαγειρεύετε ή καθαρίζετε, με αποτέλεσμα να χάνεται η λειτουργικότητα του χώρου σας. Μια νησίδα πρέπει να σας αφήνει χώρο να κινείστε! Αντιστοίχως, αν η νησίδα είναι πολύ μικρή τότε μάλλον δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αν το μήκος της δεν είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 1,5 μέτρο, καλύτερα αντικαταστήστε τη με ένα τραπέζι.

νησίδα κουζίνας - eliton jazz

Κουζίνα ELITON JAZZ με νησίδα κουζίνας

Η χρήση της

Η νησίδα κουζίνας μπορεί να είναι απλή, να αποτελείται δηλαδή από ντουλάπια, συρτάρια και καθίσματα και να λειτουργεί περισσότερο ως αποθηκευτικός χώρος. Αν όμως θέλετε κάτι πιο λειτουργικό, τότε η νησίδα μπορεί να φιλοξενείσει το νεροχύτη, την εστία, το φούρνο μικροκυμάτων, ένα πλυντήριο πιάτων, ακόμη και την ηλεκτρική κουζίνα. Σκεφτείτε ωστόσο προσεκτικά ποιες συσκευές θα εντάξετε και ποιες όχι, γιατί αν έχετε πολλές ίσως σας εμποδίσουν από το να μαζεύεστε γύρω από τη νησίδα και να περνάτε καλά!

νησίδα κουζίνας eliton rock

Κουζίνα ELITON ROCK με νεροχύτη στην νησίδα κουζίνας

Ο φωτισμός της

Ο κατάλληλος φωτισμός θα αναβαθμίσει τη νησίδα σας αισθητικά! Πολλές φορές, συνηθίζεται η τοποθέτηση κρεμαστών φωτιστικών, σποτ ή άλλων φωτιστικών στοιχείων πάνω από την νησίδα, που χαρίζουν έμφαση στο σημείο. Φυσικά, εκτός από το αισθητικό κομμάτι που είναι και το πιο εντυπωσιακό, ο σωστός και επαρκής φωτισμός είναι απαραίτητος για να μαγειρεύετε σωστά και με ασφάλεια αλλά και να τρώτε ευχάριστα.

νησίδα κουζίνας eliton ceramic

Κουζίνα ELITON CERAMIC με κρεμαστών φωτιστικών πάνω από την νησίδα

Οι αποθηκευτικοί της χώροι

Η νησίδα είναι τρομερά χρήσιμο στοιχείο αποθήκευσης, όσοι διαθέτουν λένε πως δεν ξέρουν τι θα έκαναν χωρίς την πρακτική αυτή προσθήκη στην κουζίνα τους! Επιλέξτε ποιος θα είναι ο κύριος ρόλος της, αποθηκευτικός ή χρηστικός; Σίγουρα έρχεται η στιγμή που πρέπει να θυσιάσετε μερικό από το χώρο εργασίας σας για κάποιο χώρο αποθήκευσης ή το αντίστροφο. Ωστόσο, αν είστε ήδη ικανοποιημένοι από τους ήδη υπάρχοντες αποθηκευτικούς χώρους τότε μπορείτε να δώσετε βάση στις υπόλοιπες χρήσεις της νησίδας σας, δηλαδή την παρασκευή και την κατανάλωση του φαγητού!

νησίδα κουζίνας eliton gola

Κουζίνα ELITON GOLA

Ένας επιπλέον ρόλος για την νησίδα κουζίνας σας!

Εκτός από όλα όσα αναφέραμε, η νησίδα κουζίνας μπορεί να έχει και άλλη μια λειτουργία, τόσο αισθητική όσο και λειτουργική. Εάν ο χώρος σας είναι ενιαίος (κουζίνα, σαλόνι, καθιστικό) η νησίδα μπορεί να αποτελέσει διαχωριστικό και σημείο αναφοράς στο χώρο. Ειδικά εάν την επενδύσετε με ένα ιδιαίτερο, πολυτελές υλικό -όπως μάρμαρο ή πέτρα, θα της χαρίσετε μια εντυπωσιακή εμφάνιση και θα αποτελέσει μέρος της διακόσμησής σας.

Διαβάστε επίσης:
Νησίδα κουζίνας: Πόσο χρήσιμη είναι;
Σχεδιάζοντας μια διαχρονική κουζίνα
Κουζίνα χωρίς πόμολα – αγαπημένη τάση και όχι τυχαία!