Αν ανήκετε στους τυχερούς που φτιάχνουν από την αρχή το σπίτι τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους, τότε είναι καλή ιδέα να προσέξετε αρκετά όταν φτάσετε στο κεφάλαιο «κουζίνα» γιατί ο σχεδιασμός κουζίνας απαιτεί πρακτική σκέψη! Πριν ξεκινήσετε ενθουσιασμένοι να ψάχνετε χρώματα για τα ντουλάπια και να διαλέγετε εκείνα τα φανταστικά πλακάκια που πάντα θέλατε, καλό είναι να σκεφτείτε μερικά από τα παρακάτω:

Eliton-kitchen-wide-frame

Το «τρίγωνο του μάγειρα» στην κουζίνα WIDE FRAME: O νεροχύτης σας, ο πάγκος εργασίας και το ψυγείο δημιουργούν ένα νοητό τρίγωνο, για εύκολη πρόσβαση.

Το τρίγωνο του μάγειρα

Ανεξάρτητα με το σχήμα της κουζίνας σας, τρία είναι τα σημεία εκείνα που πρέπει να έχετε άμεση πρόσβαση καθώς μαγειρεύετε και να είναι τοποθετημένα σε ένα νοητό τρίγωνο: ο νεροχύτης σας, ο πάγκος εργασίας και το ψυγείο σας. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον αυτά τα τρία πρέπει να τα φτάνετε με μια απλή κίνηση. Με άλλα λόγια, για να πάρετε κάτι από το ψυγείο, να το καθαρίσετε και να το τεμαχίσετε, είναι καλό να το κάνετε απλώς με μερικές περιστροφές του σώματός σας χωρίς να τρέχετε πάνω-κάτω. Θυμηθείτε πόσο συντονισμένοι πρέπει να είστε όταν ετοιμάζετε ένα μεγάλο γεύμα, και θα καταλάβετε την αξία του τριγώνου του μάγειρα!

eliton-kitchen-koundouros-satin4

Κουζίνα KOUNDOUROS SATIN, σε χώρο με μεγάλα παράθυρα για άπλετο φυσικό φως

Αναζητώντας το φως

Για να απολαμβάνετε την κουζίνα, προσέξτε το φωτισμό: η κουζίνα σας καλό είναι να έχει μεγάλο παράθυρο, το φως της ημέρας αποτρέπει τη δημιουργία μούχλας και υγρασίας. Για την υπόλοιπη ήμερα, ένα απλό φως στην οροφή δεν αρκεί και δημιουργεί εκνευριστικές σκιές την ώρα που θέλετε να ψιλοκόψετε τα υλικά σας –εδώ έρχεται και το ζήτημα της ασφάλειας από μικροτραυματισμούς. Οπότε, μια σειρά από φώτα στην οροφή τοποθετημένα ανάλογα με τους πάγκους σας είναι μια καλή ιδέα. Επίσης μην παραλείψετε τον φωτισμό κάτω από τα ντουλάπια που αντανακλά ακριβώς πάνω στον πάγκο σας, είναι εξαιρετικά χρήσιμος και χαρίζει ζεστασιά στο χώρο.

Χρειάζομαι το χώρο μου

Όταν πρόκειται για κινητά και laptop, ο αποθηκευτικός χώρος είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που σας ενδιαφέρει, μη χάσετε καμιά φωτογραφία από τις διακοπές, σωστά; Τόση και περισσότερη βαρύτητα πρέπει να δώσετε στους αποθηκευτικούς χώρους τους κουζίνας σας! Εκμεταλλευτείτε κάθε γωνιά και ελεύθερο χώρο , ακόμα και το κενό πάνω από τα ντουλάπια. Είτε για αποθήκευση τροφίμων είτε μικροσκευών, είτε καθαριστικών, το κάθε τι πρέπει να έχει το χώρο του, να είναι εύκολα προσβάσιμο από αυτούς που πρέπει και δύσκολα από αυτούς που δεν πρέπει (παιδιά).

eliton-kitchen-work

Κουζίνα WORK, με διπλό νεροχύτη και δύο επιφάνειες εργασίας

Επιφάνεια εργασίας

Πάλι οι νεότεροι ή οι …ανυποψίαστοι για αυτά που θα συναντήσουν στην καινούρια τους κουζίνα, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται στο άκουσμα των λέξεων “επιφάνεια εργασίας“ είναι αυτή του υπολογιστή. Ακόμα και έτσι , σκεφτείτε τα “πρέπει” μιας επιφάνειας εργασίας: να είναι μεγάλη και άνετη, να παραμένει όσο πιο άδεια γίνεται, χωρίς περιττά πράγματα που σε εμποδίζουν την ώρα που εργάζεσαι και σίγουρα θες να φαίνεται όμορφη και περιποιημένη σε ένα meeting. Αυτά ισχύουν και για τον πάγκο εργασίας της κουζίνας. Μόνο που εδώ προσέχουμε και το υλικό, μιας και δεν είναι ψηφιακός αλλά πραγματικός: να καθαρίζεται εύκολα, να είναι μεγάλης αντοχής και να μη χαράζει, για λόγους υγιεινής και αισθητικής βεβαίως! Οι επιλογές είναι πολλές: γρανίτης, μάρμαρο, inox, ξύλο, υποαλλεργικά υλικά και άλλα. Προσοχή όμως, όσες οι επιλογές τόσες και οι διαφορές τους! Διαλέξετε με προσοχή και σκεφτείτε να συνδυάσετε 2 διαφορετικά υλικά στον πάγκο σας, για διαφορετικές χρήσεις.

Τοποθέτηση ηλεκτρικών συσκευών

Θέμα που πρέπει να το ρυθμίσετε σωστά εξαρχής. Μετρήστε με λεπτομέρεια το μέγεθος των συσκευών ώστε να χωράνε άνετα στο χώρο που έχετε ορίσει γιατί διαφορετικά μπορεί να εμφανίσουν λειτουργικά προβλήματα στο μέλλον. Επίσης, ο φούρνος σας πρέπει να μην έχει απέναντί του τοίχο ή το ψυγείο. Ιδανικά θα μπορούσατε να τον τοποθετήσετε σε μια νησίδα! Τέλος, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πρόβλεψη τροφοδοσίας ηλεκτρικού σε όλα τα πιθανά σημεία που μπορεί να χρειαστείτε και πως η παροχή θα μπορεί να υποστηρίξει τις απαιτήσεις μιας κουζίνας.

Διαβάστε επίσης:
8 χρήσιμα tips για την ανακαίνιση της κουζίνα σας
Νησίδα κουζίνας: Πόσο χρήσιμη είναι;