Ορισμός: Κουζίνα χωρίς πόμολα (αγγλιστί handle-less kitchen) είναι η κουζίνα στην οποία τα πόμολα έχουν αντικατασταθεί με κρυφούς μηχανισμούς ανοίγματος των ντουλαπιών.  

Αν και τα πόμολα δεν παύουν να είναι ένα δυνατό αξεσουάρ, που δίνει ομορφιά και χαρακτήρα σε ένα χώρο, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν τα αφαιρούμε. Ο χώρος αποκτά μια διαφορετική, πιο νεανική και «καθαρή» αίσθηση. Ειδικά στην κουζίνα που τα πόμολα είναι πολλά – όσα και τα ντουλάπια- η διαφορά όταν επιλέγετε να κάνετε κουζίνα διαφορετικού ύφους, είναι αισθητή. Όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη κουζίνα, με αφαιρετική αισθητική, το πρώτο συνήθως πράγμα που σκεφτόμαστε να αφαιρέσουμε είναι τα πόμολα. Και όντως, η αισθητική του χώρου αμέσως αλλάζει και οι επιφάνειες μεταμορφώνονται σε ένα λείο, λιτό οπτικά αποτέλεσμα, το οποίο συνδυάζεται με υψηλή λειτουργικότητα!

Υπάρχουν λοιπόν τόσο αισθητικοί όσο και πρακτικοί λόγοι για να επιλέξει κανείς μια κουζίνα χωρίς πόμολα:

Η κουζίνα γίνεται πιο φιλική στα παιδιά

Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες τραυματισμού τους. Ταυτόχρονα μειώνεται η πρόσβασή τους στο εσωτερικό των ντουλαπιών, οπού μπορεί να θέλετε να φυλάξετε οτιδήποτε…από απορρυπαντικά μέχρι λιχουδιές! Η αιτία είναι πως τα ντουλάπια αυτά ανοίγουν πιο δύσκολα για ένα παιδί. Άλλωστε, όταν το παιδί δεν βλέπει μπροστά του το πόμολο, δεν θα έχει και την… έμπνευση να ανοίξει το ντουλάπι.

custom κουζίνα χωρίς πόμολα

Custom Handle-less κουζίνα στην Μύκονο – Σχεδίαση / Υλοποίηση από ELITON PROJECT

Less is more…

Η απουσία των πόμολων κάνει την κουζίνα πιο «ουδέτερη», και είναι καλή λύση όταν αυτή δε βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο. Έτσι, μπορεί να εναρμονιστεί καλύτερα ως συνέχεια του σαλονιού, της τραπεζαρίας και γενικότερα σε ενιαίους χώρους.

Περισσότερη χρηστικότητα

Τα ντουλάπια χωρίς πόμολα προσφέρουν ως εναλλακτική είτε μια εσοχή παράλληλη με τον πάγκο ή ανοιγοκλείνουν με μηχανισμό πίεσης. Ενδιαφέρον είναι ότι αυτά με το μηχανισμό είναι ιδανικά για άτομα με μειωμένη κινητικότητα στα δάκτυλα (τη λεγόμενη «λεπτή» κινητικότητα) ή με αρθρίτιδα.

GOLA Handle-less: κουζίνα χωρίς πόμολα

Κουζίνα Gola από την σειρά ELITON Handle-less

Μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων

Μια κουζίνα αφαιρετικής αισθητικής μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων σε σχέση με ένα παραδοσιακό σχέδιο. Συνήθως προτιμώνται αποχρώσεις του λευκού που ταιριάζουν εκπληκτικά με τις λείες επιφάνειες και δίνουν πολύ λαμπερό αποτέλεσμα. Ωστόσο, τα έντονα χρώματα μπορούν εξίσου να αναδειχτούν σε τέτοιο χώρο, και γι’ αυτό αποτελούν πολύ συχνή πρόταση διακόσμησης σε ανάλογου ύφους κουζίνες και χώρους.

Ευκολότερος καθαρισμός

Δεν μαζεύεται σκόνη, δεν μένουν υπολείμματα από φαγητά, γενικώς κανένα πρόβλημα! Ένα πέρασμα με το αγαπημένο σας καθαριστικό, και η κουζίνα λάμπει.

Κουζίνα ELITON PUZZLE

Handle-less κουζίνα ELITON PUZZLE

Παιχνίδι με το φως

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην κάνουμε μια αναφορά στα υλικά. Συνήθως είναι γυαλιστερά και αντανακλούν εντυπωσιακά το φως. Ωστόσο, ακόμα αν και αυτή είναι η πρώτη επιλογή, σκεφτείτε επίσης τις ματ υφές αλλά και εναλλακτικά υλικά, όπως το ξύλο.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι αν επιλέξετε να επενδύσετε σε μια κουζίνα χωρίς πόμολα (είτε για πρακτικούς λόγους είτε λόγω της εξαιρετικής αισθητικής), το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να αναζητήσετε και ηλεκτρικές συσκευές που θα εναρμονίζονται με αυτό το ύφος. Έτσι θα απογειώσετε το τελικό αποτέλεσμα, με μια κουζίνα που θα ξεχωρίζει!

Διαβάστε επίσης:
Ανακαίνιση κουζίνας: 8 χρήσιμα tips
– ELITON Κουζίνες χωρίς πόμολα