Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας να κρατήσετε το σπίτι καθαρό και τα μικρόβια μακριά, αυτά βρίσκουν πάντα ένα τρόπο να τρυπώνουν. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένα σημεία που προτιμούν περισσότερο και ούτε που υποψιάζεστε ποια είναι αυτά. Γνωρίζετε ήδη για το τηλεχειριστήριο, το κινητό και τους διακόπτες, όμως υπάρχουν και άλλα μέρη, σύμφωνα με έρευνα της NSF. Συνεχίστε το διάβασμα και προετοιμαστείτε για εκπλήξεις – όχι και τόσο ευχάριστες.
Πάγκος κουζίνας
Ο πάγκος είναι το πιο κεντρικό σημείο της κουζίνας, όμως δεν είναι για όλες τις χρήσεις. Συχνά κάνουμε το λάθος να ακουμπάμε στον πάγκο της κουζίνας πολλά μη-τρόφιμα αλλά και τις σακούλες από τα ψώνια, που προηγουμένως ήταν στο πάτωμα ή στο αυτοκίνητο. Πρέπει λοιπόν να απολυμαίνετε τον πάγκο πριν ετοιμάσετε γεύμα, όπως επίσης εάν τοποθετείτε πάνω τρόφιμα όπως ωμό κοτόπουλο. Αλλιώς ο πάγκος σας θα είναι μέσα στο 32% των πάγκων που φιλοξενούν κολοβακτηρίδια.
Σφουγγαράκι πιάτων
«Συγνώμη, το σφουγγαράκι κουζίνας για να καθαρίζουμε δεν χρησιμεύει; Είναι δυνατόν να έχει πάνω μικρόβια;» Ναι. Σχεδόν σε όλα τα σφουγγάρια κουζίνας εντοπίζεται το βακτηρίδιο E. coli και σε ένα μικρό ακόμα ποσοστό (περίπου 15%) εντοπίζεται σαλμονέλα. Ο λόγος είναι τα υπολείμματα τροφών που έχει πάνω σε συνδυασμό με την υγρασία. Επειδή τα βακτηρίδια αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές γαστρεντερολογικές διαταραχές, καλό είναι να βάζετε το σφουγγαράκι σας στο φούρνο μικροκυμάτων για 30’’ μια φορά την εβδομάδα, ή στο πλυντήριο των πιάτων. Τέλος μην ξεχνάτε να το αντικαθιστάτε συχνά.
Νεροχύτης κουζίνας
Εκτός από το σφουγγαράκι, και ο νεροχύτης έχει τα μικρόβιά του- περισσότερα από το νιπτήρα του μπάνιου μάλιστα. Αυτό εξηγείται καθώς στο νεροχύτη ξεπλένουμε τα ωμά τρόφιμα και αφήνουμε τα λερωμένα πιάτα πριν μπουν στο πλυντήριο. Για να εξαφανίσετε τα μικρόβια που βρίσκονται τουλάχιστον στο 50% των νεροχυτών, απολυμάνετε το νεροχύτη (και τις πλευρές φυσικά) τουλάχιστον δυο φορές κάθε εβδομάδα.
Tip: Αν επιλέξετε χλωρίνη για απολύμανση, θυμηθείτε να ξεβγάλετε σχολαστικά.
Καφετιέρα
Εκτός από τον αγαπημένο σας καφέ, η καφετιέρα μπορεί, δυστυχώς, να σας σερβίρει και… μούχλα. Τουλάχιστον στις μισές καφετιέρες βρέθηκε μούχλα, ενώ σε ορισμένες βρέθηκαν και κολοβακτηρίδια. Ο λόγος είναι η υγρασία και το σκοτάδι που ευνοούν την ανάπτυξή τους. Υπάρχει λύση και σε αυτό: βάλτε ξύδι στη δεξαμενή του καφέ και αφήστε το για μισή ώρα. Στη συνέχεια, βράστε το όπως ακριβώς παρασκευάζετε τον καφέ σας. Έτσι η καφετιέρα σας θα είναι και πάλι πεντακάθαρη και ασφαλής στη χρήση.
Θήκη οδοντόβουρτσας
Δεν χρειάζεται να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Το μόνο που πρέπει να αναφέρουμε εδώ είναι ότι στην πλειοψηφία τους, οι θήκες της οδοντόβουρτσας παρουσιάζουν μούχλα, σταφυλόκοκκους και κολοβακτηρίδια. Όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται αυτό υπάρχει ένας τρόπος να το περιορίσετε: Οι ειδικοί συστήνουν να κλείνετε το καπάκι της λεκάνης πριν τραβήξετε το καζανάκι και επίσης να κρατάτε σε απόσταση τις οδοντόβουρτσες -ακόμη καλύτερα σε κάποιο ντουλάπι. Τέλος, τη θήκη τους μπορείτε να τη βάζετε και στο πλυντήριο των πιάτων.
Δοχεία φαγητού και παιχνίδια των κατοικίδιων
Όταν υιοθετούμε ένα ζωάκι, γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι η φροντίδα του απαιτεί λίγο περισσότερη δουλειά. Όλα τα μικρόβια που αναφέραμε παραπάνω βρίσκονται στα αντικείμενα των μικρών μας φίλων και έτσι πρέπει να τα καθαρίζουμε καθημερινά. Για την απολύμανση των σκευών τους, (αν δεν θέλετε να τα βάλετε στο πλυντήριο των πιάτων ούτε μόνα τους), τότε θα τα πλένετε σε ένα διάλυμα χλωρίνης. Δε χρειάζεται περισσότερο από δέκα λεπτά την εβδομάδα. Τα παιχνίδια τους αντίστοιχα, μπορείτε να τα καθαρίσετε στο χέρι ή το πλυντήριο, ανάλογα το υλικό τους. Πρέπει να σας θυμίσουμε εδώ πως οι ειδικοί συστήνουν να πλένουμε τα χέρια μας όταν τελειώνουμε το παιχνίδι με τους μικρούς μας φίλους, πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο.
Πηγές:
NSF International Household Germ Study
Διαβάστε επίσης:
Έχετε ανοξείδωτο νεροχύτη; Δώστε του ξανά τη λάμψη του καινούριου.
Οι γυαλιστερές επιφάνειες της κουζίνας σας και πώς να τις καθαρίσετε
3+1 Λύσεις για Ξεβούλωμα Νεροχύτη