Όπως όλοι μας, έχετε δεδομένο το τρεχούμενο νερό, σωστά; Ένα ζεστό μπάνιο όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, ένα γρήγορο καθάρισμα της κουζίνας, το φρεσκάρισμα το πρωί, είναι όλα κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας… μέχρι τη στιγμή που φράζουν οι σωληνώσεις. Συνήθως, βάσει του νόμου του Murphy, αυτό θα συμβεί επίσης την πιο ακατάλληλη στιγμή. Όταν βιάζεστε, όταν έχετε κόσμο, όταν όλοι οι υδραυλικοί της περιοχής λείπουν σε συνέδριο σε μια άλλη Ήπειρο και θα αργήσουν να επιστρέψουν.
Αρχικά, πρέπει να κατανοήσετε τους λόγους που συμβαίνει αυτό, για να προλάβετε το “κακό”. Οι λόγοι είναι συνήθως συγκεκριμένοι και διαφορετικοί ανά περίπτωση:
Νεροχύτης Κουζίνας: Στην κουζίνα, ορισμένα είδη τροφών που πέφτουν στον νεροχύτη (υπολείμματα με ίνες, ή τσόφλια αυγού, λάδια και λίπη) μπορούν εύκολα να φράξουν τις σωληνώσεις. Επίσης και τα σαπούνια, αν χρησιμοποιείτε άλλο σαπούνι εκτός του απορρυπαντικού πιάτων.
Νεροχύτης Μπάνιου: Όπως ίσως έχετε ήδη διαπιστώσει, κύρια αιτία βουλωμένων σωληνώσεων είναι οι τρίχες, -όσο σχολαστικά και να τις συλλέγετε, σίγουρα μερικές θα γλιστρήσουν προς την αποχέτευση. Ειδικά αν τα μαλλιά σας είναι μακριά, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Σε συνδυασμό με τα σαπούνια, η πιθανότητα φραγής των σωληνώσεων είναι αναπόφευκτη. Ειδικότερα για το μπάνιο, πρέπει πάντα να πετάτε χαρτιά και άλλα είδη που χρησιμοποιείτε μόνο και αυστηρά στο καλαθάκι.
Λύσεις και πρόληψη:
1. Ξύδι και σόδα φαγητού
Το ξύδι και η σόδα όταν ενωθούν δημιουργούν μια χημική αντίδραση και γι’ αυτό το μείγμα αφρίζει. Οπότε, ρίξτε τη σόδα στο σημείο και κατευθείαν μετά το ξύδι ή φτιάξτε εκ των προτέρων το μείγμα και βάλτε το κατευθείαν στις σωληνώσεις με το πρόβλημα. Στη συνέχεια αφήστε το εκεί από μια ώρα έως και μια νύχτα. Θα διαλύσει τα περισσότερα υπολείμματα που έχουν κάνει τη ζημιά. Τέλος, θα ρίξετε μέσα μπόλικο καυτό νερό, μια ή περισσότερες φορές . Παρόμοιο αποτέλεσμα έχει η σόδα με το αλάτι. Αυτό προϋποθέτει οτι δεν έχετε πλαστικές σωληνώσεις. Προσοχή λοιπόν!
2. Επαγγελματικά καθαριστικά σωληνώσεων
Αν το ξύδι και η σόδα δεν έχουν αποτέλεσμα τότε μπορείτε να καταφύγετε σε πιο βαριά καθαριστικά, αλλά καλύτερα να το αποφύγετε γιατί επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον. Επίσης μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψουν τις σωληνώσεις σας και να χρειαστούν αντικατάσταση.
3. Προστατευτικά αποχετεύσεων
Μπορείτε να βάλετε προστατευτικά προκειμένου να εμποδίζετε αυτά που προαναφέραμε να εισέλθουν στις σωληνώσεις. Μην το αμελείτε γιατί θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να τις ξεβουλώσετε. Το ίδιο και στην κουζίνα, και παράλληλα προσπαθήστε να απομακρύνετε όλες τις τροφές πριν ξεκινήσετε το πλύσιμο ή το ξέβγαλμα των πιάτων.
4. Έλεγχος
Κατά καιρούς μπορείτε να ελέγχετε τις σωληνώσεις και να κάνετε μια προληπτική “έφοδο” χρησιμοποιώντας κάτι απλό (όπως μια μεταλλική κρεμάστρα) για να αφαιρέσετε κάτι που δεν έχει δημιουργήσει ακόμα πρόβλημα. Επίσης μπορείτε να ρίχνετε το μείγμα που αναφέραμε παραπάνω αν υποψιάζεστε από κάποια μυρωδιά ότι υπάρχει πρόβλημα προ των πυλών. Μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree σε νερό θα διώξουν τις μυρωδιές και τους μικροοργανισμούς.
Γενικότερα, καλύτερα να είστε προσεκτικοί και το ίδιο να είναι και τα παιδιά, ειδικά με τα χαρτιά και τα μωρομάντηλα, γιατί εκεί η σόδα δεν θα βοηθήσει καθόλου. Αντίθετα, εκτός από τις σωληνώσεις, θα πάθουν ζημιά τα νεύρα και… το πορτοφόλι σας.
Διαβάστε επίσης: Νησίδα κουζίνας: Πόσο χρήσιμη είναι;