Τα τρόφιμα που πετιούνται καθημερινά είναι ένα μεγάλο και παγκόσμιο πρόβλημα και η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Είτε ως πρώτες ύλες είτε ως μαγειρεμένο φαγητό, πολλές φορές το περιεχόμενο του ψυγείου ή των ντουλαπιών μας οδεύει κατευθείαν στον κάδο απορριμμάτων χωρίς ενδιάμεσες στάσεις. Αντί να αισθάνεστε όμως αυτές τις στιγμιαίες έστω τύψεις, περάστε στη δράση και στις πράξεις. Στη συνέχεια ακολουθούν μερικά απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να έχετε την -οικολογική- συνείδησή σας ήσυχη.
Σκεφτείτε πριν αγοράσετε
Είναι πολύ σημαντικό να ψωνίζετε έχοντας γνώση του τι αγοράζετε, τι σας λείπει και τι σας χρειάζεται. Αν δε γνωρίζετε τι περιέχει το ψυγείο σας, τότε μάλλον δεν έχετε οργανωθεί σωστά. Ως αποτέλεσμα, θα αγοράσετε επιπλέον πράγματα τα οποία θα πετάξετε γιατί θα περισσέψουν. Μια λύση είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τις διαθέσιμες εφαρμογές που υπάρχουν στο κινητό σας: Υπάρχουν εφαρμογές για τη διαχείριση των τροφίμων οι οποίες θα είναι η καλύτερη παρέα σας στο supermarket!
Αποθηκεύστε με σύστημα
Στις αλυσίδες εστίασης, ο τρόπος αποθήκευσης των τροφίμων και η διαχείρισή τους είναι ολόκληρος κλάδος. Αυτό, σε πολύ μικρότερη κλίμακα, ισχύει και για τη δική σας κουζίνα. Είναι πολύ σημαντική η συνέπειά σας στο να χρησιμοποιείτε τις συσκευασίες που ανοίγετε και να μην αφήνετε τα ανοιγμένα τρόφιμα σε λάθος σημείο ή εκτός ψυγείου. Επίσης, μπορείτε να ορίσετε ένα μέρος που θα βάζετε τα τρόφιμα που πρόκειται να λήξουν και να τα καταναλώνετε πρώτα. Τέλος, η κατάψυξη είναι ο καλύτερός σας φίλος στη συντήρηση των τροφών, φροντίστε να τη χρησιμοποιείτε περισσότερο.
Εξασκηθείτε στη συντήρηση
Μπορείτε να συντηρείτε τα τρόφιμα με εφευρετικούς και δημιουργικούς τρόπους. Αν έχετε φρούτα που κοντεύουν να χαλάσουν, μπορείτε να τα κάνετε μαρμελάδα. Αντίστοιχα μπορείτε να κάνετε τις πολύ ώριμες ντομάτες σάλτσα και να τις βάλετε στην κατάψυξη. Επίσης, μπορείτε να αποξηράνετε τρόφιμα είτε στον ήλιο είτε στο φούρνο, είτε σε ειδικό αποξηραντή τροφίμων. Οι τρόποι και τα είδη των τροφίμων που μπορούν να αποξηραθούν, ποικίλλουν. Σημασία έχει να έχετε διάθεση να κάνετε κάτι διαφορετικό και να μειώσετε την ποσότητα των τροφίμων που πετάτε.
Μην πέφτετε στην παγίδα των προσφορών
Πολλές φορές οι προσφορές για μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές είναι δελεαστικές. Σκεφτείτε καλύτερα όμως αν πραγματικά θα τα καταναλώσετε και αν τα χρειάζεστε. Επίσης αν είναι ευπαθή προϊόντα όπως το τυρί ή μεγαλύτερης διάρκειας όπως τα ζυμαρικά. Αν τελικά καταλήγετε να τα πετάτε ή να τα χαρίζετε, τότε ίσως η τιμή δεν ήταν και τόσο συμφέρουσα…
Προετοιμαστείτε
Φροντίστε να προαποφασίσετε τι θα μαγειρέψετε και να πάτε για ψώνια οργανωμένοι. Γνωρίζοντας τα υλικά και τις ποσότητες που θα χρειαστείτε, (και ξέροντας τι ήδη έχετε, όπως είπαμε και στην αρχή) μειώνετε δραστικά τις πιθανότητες να πετάξετε φαγητό. Από εκεί και πέρα αν το φαγητό θα φαγωθεί η όχι εξαρτάται αποκλειστικά από τις μαγειρικές σας ικανότητες.
Μην ψωνίζετε νηστικοί
Και όμως! Ακόμα και αν το έχετε ξανακούσει, πολλές φορές το ξεχνάτε. Αν πηγαίνετε για ψώνια μετά τη δουλειά, χωρίς να έχετε φάει σωστά -ή και καθόλου- όλα θα σας φαίνονται νόστιμα και οι ποσότητες μικρές. Αποτέλεσμα θα είναι να ψωνίσετε πολύ περισσότερο από ότι ίσως χρειάζεστε και να ονειρεύεστε φαγητά που μάλλον δεν θα φτιάξετε. Αυτό που θα ζημιωθεί τελικά θα είναι το πορτοφόλι σας και το περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης:
Eco-friendly kitchen, ή πώς να δημιουργήσετε μια οικολογική κουζίνα!
Ασφαλής κουζίνα για τα παιδιά: Πέντε πρακτικές συμβουλές