Έχετε παρατηρήσει στις διαφημίσεις δημητριακών, πως όλη η οικογένεια ξεκινά τη μέρα της σε μια χαρούμενη και φωτεινή κουζίνα; Και εσείς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ανάλογο χώρο, ακόμη και αν αντί πρωϊνού προτιμάτε έναν απλό καφέ! Όμως επίσης, ο φωτισμός μιας κουζίνας πρέπει να είναι και κατάλληλος τόσο για τις διάφορες εργασίες όσο ως χώρος συνάντησης της οικογένειας!

Τύποι φωτισμού κουζίνας:

1. Γενικός φωτισμός (περιβάλλοντος): Όπως αναφέρει και το όνομά του, ο περιβάλλων φωτισμός αφορά στην κύρια πηγή φωτός για το χώρο σας, είτε παράλληλα με το φυσικό φως είτε με σκοπό να το υποκαταστήσει. Εκεί είναι που αποφασίζετε τι φωτιστικά θα χρησιμοποιήσετε: φωτιστικά οροφής, κρεμαστά, ή εντοιχισμένα, ακόμα και πολυέλαιο αν θέλετε, όλα είναι μέσα στο παιχνίδι του φωτισμού. Όμως, πρέπει να προσέξετε να είναι τοποθετημένα σε ισορροπία ώστε το φως να διαχέεται παντού αρμονικά. Σκοπός είναι να μη δημιουργούνται σκιές και σκοτεινά σημεία.

2. Φωτισμός εργασίας: Ακόμα και όταν ο γενικός φωτισμός είναι σωστός, χρειάζονται επιπλέον πηγές φωτός για να εκτελέσετε με ασφάλεια τις εργασίες που απαιτούν λεπτομέρεια! Ο φωτισμός εργασίας εστιάζει κυρίως στον πάγκο και υλοποιείται συνήθως με λωρίδες led ή χωνευτές λάμπες φθορίου κάτω από τα ντουλάπια.

3. Έντονος φωτισμός: Με τον όρο «έντονος» δεν εννοούμε δυνατός αλλά αναφερόμαστε στο φως εκείνο που υπογραμμίζει και αναδεικνύει στοιχεία της κουζίνας σας. Δίνει βάθος στο χώρο και τονίζει ορισμένα σημεία με ενδιαφέρον. Τον έντονο φωτισμό αναλαμβάνουν συνήθως επιτοίχια φωτιστικά με ένταση προς μια ή δύο κατευθύνσεις και εξωτερικά σποτάκια.

Οι ιδέες είναι πολλές, σημασία έχει να συνδυάσετε σωστά τις πηγές του φωτός για να είναι η κουζίνα ένα ευχάριστο δωμάτιο για όλους. Πού όμως είναι καλύτερο να τοποθετούνται τα φώτα που αναφέραμε παραπάνω;

eliton-kitchen-koundouros-gloss - φωτισμός κουζίνας

Koundouros Gloss με φωτισμό πάνω από τη νησίδα κουζίνας

Πάνω από τη νησίδα:

Ανάλογα πώς τη χρησιμοποιείτε, θα επιλέξετε και το φωτισμό. Αν προετοιμάζετε εκεί τα γεύματα, προτιμήστε κάθετο δυνατό φωτισμό ενώ αν κυρίως τη χρησιμοποιείτε για να τα καταναλώνετε, αρκούν δύο ή τρία κρεμαστά φωτιστικά με απαλό φως.

Κάτω από τα ντουλάπια:

Φωτίζοντας όπως αναφέραμε και νωρίτερα κάτω από τα ντουλάπια στον πάγκο εργασίας πετυχαίνετε και σωστό φωτισμό εργασίας και ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα.

Eliton-kitchen-Jazz - φωτισμός κουζίνας

Eliton Jazz: set προσαρμοζόμενων led lights για τοποθέτηση πάνω από ντουλάπες ή ράφια

Ψηλά στο ταβάνι:

Όσο πιο ψηλά στο ταβάνι βρίσκεται το φωτιστικό τόσο πιο φυσικό και ζωντανό θα είναι το αποτέλεσμα. Για μικρότερες κουζίνες επιλέξτε ένα φωτιστικό οροφής τύπου πλαφονιέρας. Μια πολύ καλή λύση επίσης είναι να βάλετε διακόπτες αυξομείωσης της έντασης του φωτός, για να προσαρμόζετε την ένταση ανάλογα με την ώρα της ημέρας και του τί θέλετε να κάνετε.

 

Διαβάστε επίσης:
Είναι όντως τα συρόμενα ράφια η λύση για την κουζίνα σας;
Σχεδιασμός κουζίνας: 5 χρήσιμες συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα
Πάγκος εργασίας στην κουζίνα σας: τα υλικά και οι ιδιότητές τους