Εκτός από τον απλό καθαρισμό της κουζίνας σας, υπάρχουν πολλές ακόμα κινήσεις που μπορείτε να κάνετε όχι απλά για να έχετε μια καθαρή αλλά και άψογα διατηρημένη κουζίνα! Κυρίως θα πρέπει να θυμάστε ότι η κουζίνα σας αποτελείται από πολλά επιμέρους στοιχεία και πρέπει να διατηρούνται λειτουργικά για να μη χρειαστούν, μακροπρόθεσμα, αντικατάσταση! Άλλωστε, κάνατε τόσο κόπο να τα επιλέξετε που σίγουρα δεν θα θέλετε να τα αποχωριστείτε!

Περιποιηθείτε τα πλακάκια

Μην ξεχνάτε ότι εκτός από το διακοσμητικό τους ρόλο (που εμείς καθόλου δεν τον υποτιμούμε γιατί είναι μεγάλο κομμάτι της ομορφιάς της κουζίνας) τα πλακάκια έχουν μεγάλη χρηστική αξία και πρέπει να εξυπηρετούν τον αρχικό τους ρόλο. Το μαγείρεμα και η προετοιμασία των γευμάτων γεμίζουν τα πλακάκια με λεκέδες και σημάδια τα οποία πρέπει να καθαρίζετε άμεσα. Διαφορετικά, μπορεί να σχηματίσουν λιπαρά στρώματα που για να βγουν θα χρειάζονται δυνατά απορρυπαντικά που φθείρουν τα χρώματα και τις γυαλάδες. Αντίστοιχα, πρέπει να καθαρίζετε τους αρμούς με μια οδοντόβουρτσα.

Φροντίστε τις επιφάνειες των ντουλαπιών σας

Αν και σίγουρα έχετε τις οδηγίες συντήρησης και καθαρισμού των ντουλαπιών σας από τον κατασκευαστή, πολλές φορές ίσως μπείτε στον πειρασμό να τα καθαρίσετε με το καθημερινό καθαριστικό όλων των χρήσεων. Ωστόσο, μόνο με την κατάλληλη φροντίδα θα παραμείνουν σαν καινούρια. Οπότε τα ντουλάπια όχι μόνο χρειάζονται καθάρισμα με τα ειδικά γι’ αυτά προϊόντα αλλά και γυάλισμα προκειμένου να αναδείξουν τις υφές και τα φυσικά τους χρώματα!

Καθαρίστε τις συσκευές σας από τα άλατα

Ή αλλιώς, αφαλατώστε τις. Ακόμη και αν τα άλατα που παραμένουν στις συσκευές από το σκληρό νερό είναι ακίνδυνα για την υγεία σας, παραμένουν επικίνδυνα για τις συσκευές σας. Η καφετιέρα, το πλυντήριο πιάτων και γενικά οι συσκευές που έρχονται σε επαφή με το νερό χρειάζονται σχολαστικό καθαρισμό. Στην αγορά θα βρείτε πολλά προϊόντα για αυτό το σκοπό, αλλά μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας χρησιμοποιώντας ξύδι. Δύο φορές το χρόνο είναι αρκετές!

Το πλυντήριο των πιάτων, χρειάζεται και αυτό πλύσιμο

Μπορεί να νομίζουμε ότι το πλυντήριο στο τέλος της πλύσης έχει απομακρύνει όλα τα λίπη και τους μικροοργανισμούς, όμως αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια, δυστυχώς. Πριν λοιπόν ακόμη έρθει η στιγμή που θα διαπιστώσετε ότι το πλυντήριό σας δεν πλένει τόσο καλά, φροντίστε το. Όσο και να μην είναι ευχάριστο, καθαρίστε το φίλτρο και αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα από την αποχέτευση. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα ειδικά προϊόντα για να βάλετε μια πλύση χωρίς σκεύη προκειμένου το πλυντήριο και οι σωληνώσεις του να φρεσκαριστούν -σημαντικό για τη συσκευή, σημαντικότερο για την υγεία σας!

Προσέξτε την υγρασία σε κρυφά σημεία

Γενικά οι κουζίνες ανήκουν στα δωμάτια που έχουν αρκετή κρυμμένη υγρασία, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε φθορές και οσμές και μάλιστα σε δυσπρόσιτα σημεία. Λύση σε αυτό μπορεί να είναι ένας αφυγραντήρας, που τώρα τελευταία αρκετοί έχουν καταλάβει την χρησιμότητά του! Κατά καιρούς μπορείτε να ανοίγετε τα ντουλάπια και να τον αφήσετε να λειτουργήσει όλη τη νύχτα. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Η κουζίνα σας δεν είναι πια κομμάτι μιας μεγάλης έκθεσης αλλά μέρος του σπιτιού σας, και σ’ ένα σπίτι ζωντανό υπάρχουν φθορές! Στο χέρι σας είναι να τις κάνετε όσο μικρότερες γίνεται!

 

Διαβάστε επίσης:
Τύποι ντουλαπιών κουζίνας
Η ιδανική διάταξη κουζίνας σε τέσσερα απλά βήματα
Διάταξη κουζίνας: Η θέση των λευκών συσκευών