Όταν έρχεται η στιγμή να ανακαινίσετε το σπίτι σας, κάθε δωμάτιο έχει τις δικές του απαιτήσεις. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κουζίνα είναι μια…πίστα με πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας γιατί πρέπει να συνδυάσετε την αισθητική, την πρακτική σκέψη και την ασφάλεια! Αν εφαρμόσετε τις οκτώ συμβουλές που ακολουθούν, η ανακαίνιση κουζίνας θα είναι μια πιο εύκολη υπόθεση!

Χωρίς περιττές κινήσεις

Προσπαθήστε να συνδυάσετε έξυπνα το σημείο αποθήκευσης των αντικειμένων με την ίδια τους τη χρήση. Το πιο απλό παράδειγμα, τα ντουλάπια των ποτηριών και των πιάτων να βρίσκονται πάνω ή κοντά στο πλυντήριο των πιάτων, ουτώς ώστε να τοποθετείτε τα καθαρά πιατικά στη θέση τους με μια κίνηση. Με τη λογική αυτή οργανώστε όλο το χώρο.

Χώρος κατάλληλος και για παιδιά!

Ρυθμίστε το χώρο και τις διαστάσεις με τέτοιο τρόπο που να είναι ασφαλής και κατάλληλος και για τα παιδιά. Παράδειγμα, τοποθετήστε το φούρνο μικροκυμάτων σε ύψος που να μπορούν να το φτάνουν και αυτά, έτσι ώστε να μπορούν να ετοιμάζουν μόνα τα σνακ τους, το ίδιο και τα δικά τους σκεύη που χρησιμοποιούν για το πρωϊνό τους. Επίσης, και ο πάγκος εργασίας μπορεί να έχει διαφορετικό ύψος για να είναι προσβάσιμος και στα παιδιά.
Από την άλλη όμως πλευρά, προσέξτε σημεία όπως τις εστίες που καίνε ή έχουν πάνω καυτά σκεύη, να μην είναι πολύ κοντά στα σημεία που μπορεί ένα παιδί να αγγίξει και να καεί.

Ο ρόλος της νησίδας στην ανακαίνιση κουζίνας!

Αν έχετε νησίδα κουζίνας, σκεφτείτε τη χρήση της, γιατί μπορεί να τη χρησιμοποιήσετε εκτός από πάγκο εργασίας και για τραπέζι φαγητού, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπολογίσετε μερικό χώρο γύρω από αυτή για καθίσματα-σκαμπό και επίσης χώρο πάνω στη νησίδα για το φαγητό που να μην ακουμπά σε κάποια εστία. Σκεφθείτε το ρόλο που θα παίξει η νησίδα στην κουζίνα σας και δράστε ανάλογα, και θα γίνει το αγαπημένο σημείο της οικογένειας.

Ο πάγκος εργασίας -σκεφθείτε μακροπρόθεσμα!

Όταν ορίζετε το μέγεθος του πάγκου, σκεφτείτε και την μελλοντική σας ίσως κατάσταση, η ανακαίνιση κουζίνας αφορά μόνο το άμεσο μέλλον ή και αργότερα; Αν τώρα ετοιμάζετε μόνο γρήγορα και εύκολα γεύματα, στο μέλλον μήπως επιθυμείτε κάτι περισσότερο και πιο πολύπλοκο; Αν ναι, καλύτερα να είστε προνοητικοί και να επενδύσετε από τώρα σε έναν ευρύχωρο πάγκο που θα μπορεί να υποστηρίξει και μεγάλα γεύματα.

Η ανακύκλωση γίνεται παιχνίδι!

Η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αν όμως δεν είμαστε οργανωμένοι μπορεί να μας δυσκολέψει αρκετά. Προνοήστε από τώρα πού θα τοποθετηθούν οι κάδοι για το πλαστικό, το αλουμίνιο, το χαρτί και που ο κάδος για τα οργανικά απορρίματα. Υπάρχουν αρκετές λύσεις στο εμπόριο με πολύ ωραίες ιδέες, που θα κάνουν εύκολη την ανακύκλωση για εσάς αλλά και για τα παιδιά.

Ενέργεια στο φουλ!

Και όταν λέμε ενέργεια, το εννούμε! Οι ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας είναι αρκετές και καλό είναι να ακολουθήσετε ένα πλάνο για το που θα τοποθετηθούν εφόσον βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχει σωστή τροφοδοσία στο ρεύμα, οπότε συννενοηθείτε με τον ηλεκτρολόγο που θα κάνει την εγκατάσταση. Επίσης καλό είναι να βάλετε αρκετές πρίζες και γύρω από τους πάγκους αλλά και στη νησίδα για να δουλεύετε εκεί που θέλετε εσείς και όχι εκεί που επιτρέπει το καλώδιο της όποιας συσκευής.

Η καθαριότητα στο επίκεντρο!

Η κουζίνα απαιτεί καθημερινή καθαριότητα, το πόσο χρόνο θα αφιερώσετε σε αυτή θα εξαρτηθεί από το πώς θα τη σχεδιάσετε. Αποφύγετε, για παράδειγμα, τα ανοιχτά ράφια στους τοίχους που μαζεύουν σκόνη, τα ράφια-σχάρες στο ψυγείο που δεν συγκρατούν μια διαρροή ή τις ψηφίδες και γενικά τους πολλούς αρμούς που χρειάζονται επιπλέον χρόνο και κόπο στο καθάρισμα. Επιλέξτε λείες και ανθεκτικές επιφάνειες και απλοποιήστε τη ζωή σας!

Χρωματίστε ελεύθερα…

…αλλά προσεκτικά! Μια μικρή κουζίνα σίγουρα δε θα αναδειχτεί με σκούρα βαριά χρώματα, ενώ φωτεινά και ζεστά χρώματα θα την κάνουν να μοιάζει μεγαλύτερη. Επιλέξτε το χρώμα βάσει της χρωματολογίας, τα θερμά χρώματα ανοίγουν την όρεξη για φαγητό και μαγείρεμα ενώ τα ψυχρά το αντίθετο. Τέλος, επιλέξτε ένα μόνο σημείο που θα τραβά την προσοχή –είτε τα πλακάκια, είτε τα ντουλάπια είτε κάτι άλλο, και μην παρασυρθείτε από ό,τι πιο εντυπωσιακό βρείτε, εκτός αν θέλετε μια κουζίνα… υπερπαραγωγή.

Διαβάστε επίσης: Πως να επιλέξω τα χρώματα της κουζίνας μου