Δεν υπάρχει κουζίνα που να μην βρίσκονται -σε άπειρο αριθμό- τα γνωστά σε όλους μας γυάλινα βαζάκια, τα οποία συγκεντρώνουμε επειδή «χρειάζονται», χωρίς όμως στην πραγματικότητα να τα χρησιμοποιούμε ποτέ.

Με φαντασία και δημιουργικότητα ωστόσο, τα γυάλινα βάζα και βαζάκια, στα διάφορα μεγέθη τους, μας λύνουν τα χέρια:

Όσπρια και ξηρά τροφή

Όταν δεν χρησιμοποιείτε όλο το περιεχόμενο της συσκευασίας των οσπρίων που μαγειρεύετε, το ιδανικότερο είναι να τα αποθηκεύσετε σε ένα γυάλινο βάζο και όχι να τα αφήσετε στην αρχική πλαστική τους συσκευασία. Το ίδιο ισχύει για ξηρούς καρπούς, σπόρους, ζυμαρικά κλπ.

Αλάτι και πιπέρι…αλλιώς

Διαλέγετε δύο από τα μικρά σας γυάλινα βάζα, ανοίγετε τρυπούλες στα καπάκια τους και…έτοιμο το σετ του αλατοπίπερου! Φυσικά δεν είναι ανάγκη να είναι εντελώς ίδια τα βάζα, το αντίθετο μάλιστα. Παίξτε με τα χρώματα στα καπάκια, και βάλτε τα σε περίοπτη θέση στο τραπέζι στο επόμενο δείπνο που θα ετοιμάσετε στους φίλους σας!

γυάλινα βαζάκια με μπαχαρικά

Γυάλινα βαζάκια με μπαχαρικά

Μπαχαρικά

Ιδανικός τρόπος φύλαξης για τα καρυκεύματα όπως ρίγανη, κανέλα και γενικά ότι χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε αλλά και για αποξηραμένα βότανα, όπως το τσάι του βουνού! Προστατεύουν το άρωμα και τη γεύση τους, ειδικά αν το γυαλί είναι σκούρο και όχι διάφανο.

Τρόπος σερβιρίσματος

Εννοείται πως είναι μια από τις πρωτότυπες ιδέες που έχουν υιοθετήσει ακόμα και τα πιο κυριλέ καφέ! Με ένα πολύχρωμο καλαμάκι στο βαζάκι σας φτιάχνετε μια παιχνιδιάρικη και χαλαρή ατμόσφαιρα, είτε σερβίρετε καφέ, είτε χυμό, είτε κοκτέιλ.

Περίσσευμα φαγητού

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αντί για τάπερ, όταν το φαγητό που έχει μείνει είναι περίπου μια μερίδα. Το αποθηκεύετε στο γυάλινο βαζάκι και την επόμενη μέρα το παίρνετε κατευθείαν μαζί σας στο γραφείο! Επίσης άφοβα το ζεσταίνετε καθώς το γυαλί είναι ανθεκτικό στο φούρνο μικροκυμάτων.

γυάλινα βαζάκια

Ατομική σαλάτα σε γυάλινο βαζάκι

Ατομικές σαλάτες

Και όμως! Φτιάχνετε υπέροχες ατομικές σαλάτες βάζοντας μέσα ότι σας αρέσει, με το dressing της σαλάτας στο κάτω μέρος του βάζου. Συνεχίζετε «χτίζοντας» τη σαλάτα σας και αποθηκεύετε στο ψυγείο! Έτσι έχετε έτοιμες σαλάτες για τουλάχιστον τρεις μέρες ή για ένα πικνίκ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακινήσετε καλά το βάζο να πάει το dressing παντού.

Μεγάλωσε φύτρα

Πολλοί προτιμούν να καταναλώνουν φύτρα οσπρίων λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Εύκολα θα δημιουργήσεις φύτρα, απλώς γεμίζοντας ένα γυάλινο βάζο με νερό λίγο κάτω από τη μέση και βυθίζοντας μέσα τα όσπρια, για τουλάχιστον 12 ώρες.

Συντήρηση

Ελιές, πιπεριές, τουρσί, σπιτικές μαρμελάδες, Chutney (Τσάτνεϊ) και ότι άλλο, αποθηκεύονται άριστα στα γυάλινα βάζα σας και κονσερβοποιούνται. Αν μάλιστα διακοσμήσετε το βάζο, είναι από τα καλύτερα χειροποίητα δώρα σε δικούς σας ανθρώπους.

γυάλινο βαζάκι με βασιλικό

Γυάλινο βαζάκι με βασιλικό

Βότανα

Σας αρέσουν τα φρέσκα βότανα και τα προτιμάτε στη μαγειρική σας; Κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να «μεγαλώσετε» βότανα στα γυάλινα βαζάκια σας και να τα έχετε πάντα διαθέσιμα στην κουζίνα σας, κοντά στο παράθυρο. Εκτός από πρακτική λύση είναι και μια όμορφη πινελιά.

Ο δικός σας χυμός, ο φυσικός

Όταν φτιάχνετε χυμούς ή smoothies και περισσέψει μια ποσότητα, μπορεί άνετα να πάρει μια μικρή παράταση ζωής στο ψυγείο, μέσα στο κλειστό γυάλινο βαζάκι.

 

Διαβάστε επίσης:
Eco-friendly kitchen, ή πώς να δημιουργήσετε μια οικολογική κουζίνα!
Τα 14 απαραίτητα εργαλεία κουζίνας
Αποθήκευση ρούχων εκτός σεζόν