Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι πιθανότητες να υπάρχει κελάρι στο σπίτι σας όπου φιλοξενείτε τα αγαπημένα σας κρασιά. Αν έχετε, είστε τυχεροί! Αν πάλι όχι τότε εμείς θα σας δώσουμε ιδέες για το πώς να φυλάξετε τα αγαπημένα σας κρασιά στο χώρο της κουζίνας!

  1. Ειδικά αν η κουζίνα σας είναι κόμβος συνάντησης και θέλετε τα κρασιά σας πάντα διαθέσιμα, μπορείτε να διαμορφώσετε ένα από τα συρτάρια σας για τη φύλαξή τους, βάζοντας την ειδική θήκη που θα τα κρατάει σε οριζόντια θέση.
  2. Εάν η κουζίνα σας φτιάχνεται τώρα, αφήστε ένα μικρό κενό ανάμεσα στα ντουλάπια και κατασκευάστε εκεί μια όμορφη μικρή ξύλινη κάβα. Είτε επιλέξετε να την κάνετε χαμηλά είτε επιτοίχια, θα αναδείξει τα παλιά κρασιά σας. Εκτός από πολύ πρακτική λύση είναι και ένα όμορφο έπιπλο που χαρίζει στο χώρο σας.
  3. Σε περίπτωση που έχετε ή φτιάχνετε νησίδα κουζίνας, μπορείτε να προβλέψετε ένα σημείο οπού θα αποθηκεύετε τα κρασιά σας καθώς και ένα ειδικό μικρό ψυγείο αποκλειστικά για αυτά, ενσωματωμένο στη νησίδα σας.
  4. Εφόσον στην κουζίνα σας υπάρχει χώρος, μπορείτε να επενδύσετε σε έναν συντηρητή οίνων, που είναι η καλύτερη λύση ειδικά όταν πρόκειται για ακριβά και παλιά κρασιά. Αν και το κόστος τους καμιά φορά είναι λίγο αυξημένο, μια έρευνα αγοράς μπορεί να σας οδηγήσει και σε μεταχειρισμένο συντηρητή, που είναι μια εξίσου καλή λύση!

 

eliton-kitchen-chill - κρασι αποθηκευση

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πρακτικές που είναι καλό να αποφύγετε όταν αποθηκεύετε τα κρασιά σας στην κουζίνα:

  1. Να μην τα αφήνετε στο ψυγείο: η θερμοκρασία του ψυγείου είναι χαμηλότερη από αυτή που ενδείκνυται για τα λευκά και ροζέ κρασιά. Παράλληλα η έλλειψη υγρασίας μπορεί να ξηράνει τον φελλό, οξειδώνοντας το κρασί σας. Οπότε, μη το διατηρείτε στο ψυγείο για περισσότερο από μερικές εβδομάδες.
  2. Να μην τα αποθηκεύετε κοντά σε ζέστη: Είναι γνωστό ότι τα κρασιά θέλουν ένα δροσερό περιβάλλον. Αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος προσπαθήστε τουλάχιστον να μην τα έχετε κοντά σε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα όπως η κουζίνα, ο φούρνος, το ψυγείο ή ακόμα και το πλυντήριο πιάτων. Η θερμότητα θα βλάψει ανεπανόρθωτα το κρασί σας και θα το κάνει να μοιάζει με γλυκό ξύδι.
  3. Να αποφεύγετε το φως: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο τα κρασιά είναι συνήθως σε σκουρόχρωμα μπουκάλια; Αυτό γίνεται γιατί το φως, και ειδικότερα οι ακτίνες UV μπορεί να το καταστρέψουν τη γεύση του και να αλλοιώσουν τη σύστασή του. Γι’ αυτό το λόγο, να τα τοποθετήσετε μακριά από το παράθυρο της κουζίνας σας!

Τέλος, προσπαθήστε να μην μετακινείτε τα κρασιά σας, αλλά να τα αφήνετε στο ίδιο σημείο μέχρι να έρθει η στιγμή να τα απολαύσετε!

Διαβάστε επίσης:
ELITON CERAMIC – Κουζίνα με σύστημα αποθήκευσης κρασιών
Νησίδα κουζίνας – Πόσο χρήσιμη είναι;
Συρόμενα ράφια κουζίνας – Μπορούν να σας προσφέρουν περισσότερο χώρο;