Η κουζίνα είναι ο χώρος εκείνος του σπιτιού που χρειάζεται υλικά αντοχής! Ειδικότερα, τα δυο σημεία που «υποφέρουν» περισσότερο είναι ο πάγκος της κουζίνας και το δάπεδο! Μεγάλη σημασία πρέπει λοιπόν να δώσετε στο υλικό που θα επιλέξετε. Στην Ελλάδα πολύ συνηθισμένο είναι να επιλέγονται πλακάκια, ωστόσο υπάρχουν και αρκετές ακόμη λύσεις που ίσως να μην τις έχετε σκεφτεί:

Ξύλινο πάτωμα:

Το δάπεδο κουζίνας από μασίφ ξύλο είναι μια διαχρονική επιλογή. Υπάρχει σε πολλές αποχρώσεις οπότε σίγουρα θα καταφέρετε να το ταιριάξετε με το ύφος και τα υλικά της κουζίνας σας. Είναι εύκολο να το καθαρίσετε και κρατάει περισσότερη θερμότητα γιατί είναι φυσικό υλικό. Ωστόσο η υγρασία μπορεί να είναι θέμα. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί διαρροή σε κάποιο σημείο, το ξύλινο πάτωμα θα εμφανίσει σίγουρα φθορές.

Τσιμεντένιο δάπεδο:

Το τσιμεντένιο δάπεδο αποτελεί τάση στις νέες κατασκευές. Είναι μεγάλης αντοχής και -όταν το περάσουν οι κατασκευαστές με ειδικές επιστρώσεις-, αντανακλά υπέροχα το φως. Προσφέρει μια βιομηχανική και ταυτόχρονα κομψή και αφαιρετική αίσθηση. Ωστόσο, επειδή είναι αρκετά σκληρό, είναι δεδομένο πως ό,τι πέφτει κάτω θα σπάσει. Επίσης, δεν είναι ζεστό, ούτε άνετο να περπατά πάνω κανείς ξυπόλυτος. Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανίσει ρωγμές με το πέρασμα του χρόνου.

Δάπεδο κεραμικών πλακιδίων:

Τι να πούμε για τα πλακάκια! Άπειρα σχέδια, υφές, , αντοχές, υλικά και ούτω καθ’ εξής. Μπορεί να μην έχει την αρχοντιά του ξύλινου πατώματος ή την ιδιαιτερότητα του τσιμεντένιου, όμως διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα. Κυρίως, τα κεραμικά πορσελάνης παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή παρά το ότι πολλοί θα νόμιζαν το αντίθετο! Επίσης δεν επηρεάζονται καθόλου από την υγρασία και τους λεκέδες. Μπορούν να αντικατασταθούν τμηματικά (αν έχετε προνοήσει να έχετε αγοράσει λίγο μεγαλύτερη ποσότητα, όπως γίνεται συνήθως). Καθαρίζονται εύκολα και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την υγρασία. Όμως, οι αρμοί τους σίγουρα θα σας δυσκολέψουν στο καθάρισμα. Επίσης, θέλουν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία κατά την τοποθέτηση, διαφορετικά το αποτέλεσμα μπορεί να μην σας ικανοποιήσει. Τέλος, ανάλογα με την ποιότητα, μπορεί να παρουσιάσουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους, και αυτό θα είναι άμεσα ορατό.

δάπεδο της κουζίνας - Eliton-kitchen-View

Κουζίνα ELITON VIEW σε πάτωμα με κεραμικά πλακάκια

Δάπεδο φυσικής πέτρας:

Η ιδανική επιλογή για εσάς που θέλετε ένα πολύ φυσικό και γήινο αποτέλεσμα! Όποια πέτρα και αν επιλέξετε θα σας αποζημιώσει με την αντοχή της και το αποτέλεσμα θα είναι διαχρονικό. Συνδυάζεται επίσης με υποδαπέδια θέρμανση. Από την άλλη πλευρά, ως υλικό διατηρεί χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι που είναι όμως πλεονέκτημα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, είναι σκληρό όπως το τσιμέντο που αναφέραμε νωρίτερα και αυτό σημαίνει πως ότι πέσει κάτω είναι εξαιρετικά πιθανό να σπάσει. Τέλος, είναι μια ακριβή επιλογή.

Δάπεδο Βινυλίου:

Από τις πιο οικονομικές λύσεις! Είναι μαλακό, μεγάλης αντοχής, δεν το επηρεάζει η υγρασία και δεν λεκιάζει εύκολα. Στην αγορά θα το βρείτε σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, ενώ έχετε δύο επιλογές: να το αγοράσετε σε μορφή μεγάλων φύλλων (σαν τάπητας) είτε σε μικρότερα τεμάχια. Δυστυχώς το χρώμα του μπορεί να ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου, ειδικά αν πέφτει πάνω του το ηλιακό φως. Επίσης δεν είναι ανθεκτικό στα γδαρσίματα και μπορεί να σκιστεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν έχετε αγοράσει τάπητα, πρέπει να το αντικαταστήσετε όλο. Η τιμή του πάντως το επιτρέπει, αν και βέβαια υπάρχουν αρκετές ποιότητες και τιμές για να διαλέξετε.

Δάπεδο Φελλού:

Όχι και τόσο γνωστό στη χώρα μας, το δάπεδο φελλού είναι μια πολύ διαδεδομένη λύση στο εξωτερικό, και ειδική στη βόρεια Ευρώπη. Ένας από τους λόγους είναι ότι (σε αντίθεση με το δάπεδο βινυλίου πχ) είναι φιλικό στο περιβάλλον. Η αίσθηση που αφήνει στο περπάτημα είναι μαλακή και άνετη και για το λόγο αυτό προτιμάται όπου απαιτείται ορθοστασία -και η κουζίνα είναι μια τέτοια περίπτωση. Επίσης είναι υποαλλεργικό, φιλικό για τα παιδιά και αντιμικροβιακό λόγω μιας ουσίας που περιέχει και η οποία αποτρέπει τη συγκέντρωση μικροβίων! Βέβαια, από την άλλη πλευρά, γδέρνεται εύκολα -αν έχετε κατοικίδια είναι λίγο επίφοβο. Η  υγρασία είναι ένας ακόμη εχθρός του φελλού. Αξίζει ωστόσο να σκεφτείτε και αυτή την εναλλακτική.

δάπεδο της κουζίνας - Δάπεδο φελλού 12mm

Δάπεδο κουζίνας φελλού 12mm

 

Διαβάστε επίσης:
Πάγκος εργασίας στην κουζίνα σας: τα υλικά και οι ιδιότητές τους
Φωτισμός κουζίνας – πώς να φωτίσετε την κουζίνα σας για να την αναδείξετε
Συρόμενα ράφια κουζίνας: Μπορούν να σας προσφέρουν περισσότερο χώρο;