Αν κάποιος σας ρωτήσει τί τύπο εστίας κουζίνας θα επιλέγατε για την κουζίνα σας, γνωρίζετε τι να απαντήσετε; Ή μήπως η μόνη αυθόρμητη απάντηση θα είναι «Δεν ξέρω!»;! Σκοπός μας σε αυτό το άρθρο είναι να εξηγήσουμε με απλό τρόπο τα χαρακτηριστικά τους!

Κεραμική εστία

Οι κεραμικές εστίες είναι κομψές, αποτελεσματικές οικονομικές και είναι πολύ δημοφιλείς στη χώρα μας. Τα ηλεκτρικά θερμαντικά στοιχεία βρίσκονται κάτω από την μαύρη γυάλινη επιφάνεια, όπως επίσης και τα κουμπιά αφής. Οι κεραμικές εστίες τοποθετούνται στο ίδιο επίπεδο με τον πάγκο και είναι σχετικά εύκολο να εγκατασταθούν. Στην λειτουργία της, χρειάζεται σχετική προσοχή γιατί τα «μάτια» παραμένουν ζεστά αρκετή ώρα αφού τελειώσετε το μαγείρεμα και υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος.

Επαγωγική εστία

Οπτικά η επαγωγική εστία κουζίνας μοιάζει πολύ με την κεραμική. Ωστόσο χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητισμό αντί για ηλεκτρισμό. Ακριβώς για αυτό το λόγο, χρειάζεται ειδικά σκεύη που έχουν μαγνητική βάση. Σε αντίθεση με την κεραμική εστία, μπορεί να ζεσταθεί αλλά και να κρυώσει εξαιρετικά γρήγορα, και με ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι θερμαίνεται μόνο το επιλεγμένο «μάτι» και όχι όλη η επιφάνεια της, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια.

εστίας κουζίνας eliton kitchen

Εστία με ενσωματωμένο απορροφητήρα – BORA Classic

Εστία με ενσωματωμένο απορροφητήρα

Μια κεραμική ή επαγωγική εστία (στις οποίες ήδη αναφερθήκαμε) μπορεί να είναι και εστία με απορροφητήρα εφόσον αυτός βρίσκεται τοποθετημένος στο κέντρο της. Έτσι αποφεύγετε να τοποθετήσετε απορροφητήρα στον τοίχο και κερδίζετε αυτό τον χώρο ως αποθηκευτικό. Αυτές οι εστίες έχουν επίσης μια μικρή μονάδα συλλογής νερού και συμπύκνωσης για να διατηρούνται καθαρές! Εξίσου κομψή με τις άλλες, τοποθετείται παντού στην κουζίνα! Βέβαια η τιμή της είναι λίγο πιο ανεβασμένη σε σχέση με τις υπόλοιπες αλλά μην ξεχνάτε ότι παίρνετε δύο συσκευές σε μία!

εστίας κουζίνας eliton loft

Εστία αερίου στην κουζίνα ELITON LOFT

Εστία αερίου

Γνωστή και ως εστία του «σεφ», η εστία κουζίνας αερίου σας φέρνει σε άμεση επαφή με τη φλόγα! Το μαγείρεμα σε υγραέριο έχει πολλούς οπαδούς γιατί είναι γρήγορο, ελεγχόμενο και οι θερμοκρασίες αλλάζουν εύκολα κατά το μαγείρεμα. Επίσης, ακόμη και σε διακοπή ρεύματος, δεν θα μείνετε νηστικοί καθώς λειτουργεί χωρίς ρεύμα!

εστίας κουζίνας eliton kitchen

Εστία τύπου ντόμινο

Εστία Ντόμινο

Η εστία Ντόμινο μπορεί να είναι κάτι από όλα τα παραπάνω, επαγωγική, κεραμική ή υγραερίου, το σχήμα της όμως είναι ορθογώνιο. Αυτό την καθιστά ιδανική για μικρότερες κουζίνες, καθώς διαθέτει ένα ή το πολύ δύο μάτια. Αν θέλετε λοιπόν να την τοποθετήσετε σε μικρό χώρο ή αν θέλετε μια επιπλέον ζώνη μαγειρέματος, η προσθήκη μιας εστίας ντόμινο είναι ιδανική λύση!
Πριν καταλήξετε στην επιλογή εστίας, καλό είναι να σκεφτείτε πρακτικά θέματα όπως για παράδειγμα το καθάρισμα -δεδομένου ότι η αερίου καθαρίζει δυσκολότερα-, ή την ασφάλεια, αν έχετε μικρά παιδιά. Φυσικά και η τιμή της έχει βαρύτητα! Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ζητήσετε μια βοήθεια από τους γνωστούς σας, για έρευνα αγοράς. Προσφερθείτε να τους μαγειρέψετε για να δοκιμάστε τις διάφορες εστίες. Σίγουρα δεν θα σας αρνηθούν!

Διαβάστε επίσης:
Δημιουργώντας μια έξυπνη κουζίνα με τις κατάλληλες συσκευές και gadgets!
Κουζίνα χωρίς πόμολα – αγαπημένη τάση και όχι τυχαία!
Τα 14 απαραίτητα εργαλεία κουζίνας