Από το πιο απλό και οικονομικό υλικό μέχρι το πιο σπάνιο και εξεζητημένο: ο πάγκος κουζίνας μπορεί να κατασκευαστεί από πληθώρα υλικών. Σίγουρα υπάρχει αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας, -και ίσως να μην τα γνωρίζετε καν όλα και οι εναλλακτικές να είναι περισσότερες από ότι νομίζετε!

 

πάγκος εργασίας από μάρμαρο

Κουζίνα PEARL με μαρμάρινο πάγκο κουζίνας

Πάγκος κουζίνας από Μάρμαρο ή Γρανίτη

Η απόλυτα κομψή επιλογή στους πάγκους κουζίνας που πραγματικά αναβαθμίζει όλο το χώρο είναι ο γρανίτης και το μάρμαρο. Τα δύο αυτά υλικά, προϊόντα εξόρυξης από το έδαφος και μόνο, είναι μοναδικά. Τα μοτίβα τους δεν επαναλαμβάνονται και χαρίζουν στο χώρο σας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το μάρμαρο είναι μια κλασική και διαχρονική επιλογή, που για πολλούς, τίποτα δε μπορεί να τη συναγωνιστεί -και όχι άδικα λέμε εμείς. Από την άλλη πλευρά ο γρανίτης έχει επίσης φανατικούς υποστηρικτές λόγω της τεράστιας αντοχής του, και όλοι γνωρίζουμε τι σημασία έχει η αντοχή όταν μιλάμε για πάγκο εργασίας! Σημειώστε: Παρά την αντοχή και την ομορφιά τους, τα φυσικά πετρώματα είναι πορώδη. Αυτό σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να κάνουν λεκέδες και να απορροφούν ουσίες που πέφτουν επάνω τους, γι’ αυτό πρέπει να είστε σχολαστικοί. Επιπλέον απαιτούν συγκεκριμένα καθαριστικά, αλλιώς θαμπώνουν.

Διαβάστε επίσης: Μαρμάρινος πάγκος κουζίνας – Διαχρονικά Υψηλή Αισθητική

πάγκος εργασίας χαλαζία

Κουζίνα DISCO, με πάγκο και πλαϊνή επένδυση χαλαζία

Πάγκος από συνθετικά πετρώματα

Τα τεχνητά πετρώματα τύπου χαλαζία είναι μια πολύ καλή εναλλακτική. Είναι ακόμα πιο ανθεκτικά από τα φυσικά, (λόγω τις προσθήκης πολυμερών), και δεν χρειάζονται επιπλέον επεξεργασία για να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή. Τα βρίσκουμε σε ποικιλία χρωμάτων, με το λευκό να είναι πάντως κορυφαίο στις προτιμήσεις των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια. Σημειώστε ωστόσο πως παρά την αντοχή τους, δεν σας επιτρέπουν να το παρακάνετε! Αν όμως είστε προσεκτικοί, δεν κόβετε κατευθείαν πάνω στην επιφάνεια και επίσης δεν τοποθετείτε επάνω της καυτά σκεύη, θα σας ανταμείψει μένοντας υπέροχη για πολλά χρόνια!

 

πάγκος εργασίας από Corian

Κουζίνα ELITON LOFT, με πάγκο εργασίας από Corian®

Πάγκος Corian®

Το CORIAN® είναι ένα συμπαγές μη πορώδες υλικό με ομογενή σύσταση: 25% ακρυλική ρητίνη και 75% φυσικά ορυκτά. Είναι υλικό μη πορώδες, ελαφρύ σε σχέση με το μάρμαρο ή τον γρανίτη και άκαυστο.  Η λεία επιφάνεια του δεν επιτρέπει τα υγρά να διεισδύσουν και αυτό καθιστά εύκολο τον καθαρισμό του. Στις επιφάνειες Corian®, οι ενώσεις που συνδέουν τα τμήματα του υλικού είναι αφανείς, δίνοντας έτσι μια ενιαία, «χυτή» εμφάνιση στο σύνολο της κατασκευής. Αυτό σημαίνει πως  δεν υπάρχουν σχισμές για να παγιδεύουν βρωμιά και βακτήρια.

Πάγκος κουζίνας Laminate

Μια από τις πιο δημοφιλείς και οικονομικότερες λύσεις! Σίγουρα έχει αντοχή και δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Οι χρωματικές επιλογές είναι πραγματικά απεριόριστες -εκτός αν τουλάχιστον διακόσια χρώματα δεν σας αρκούν! Με τις σύγχρονες μεθόδους το laminate μπορεί να έχει υφή ξύλου, μαρμάρου, τσιμέντου ή ότι επιλέξετε. Κοινώς, το οπτικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικής αισθητικής. Σημειώστε ότι, πλέον, και το laminate παρουσιάζει ικανοποιητική αντοχή αλλά καλό είναι να να κρατάτε τα αιχμηρά αντικείμενα μακριά από τον laminate πάγκο εργασίας σας!

Πάγκος από Ανοξείδωτο ατσάλι

Βιομηχανικό, ιδιαίτερο, απόλυτο, λαμπερό. Ξεκάθαρα, το ανοξείδωτο ατσάλι, η επιλογή της επαγγελματικής κουζίνας, ταιριάζει και στην κουζίνα του σπιτιού σας. Και ακριβώς επειδή στην επαγγελματική κουζίνα αντέχει τόσο πολλά, θα αντέξει και στη δική σας. Ωστόσο, σημειώστε ότι δεν θα αποφύγετε τις γρατσουνιές και τα γδαρσίματα. Αν συνδυαστεί με φυσικά υλικά όπως το ξύλο, προσφέρει ένα πιο οικείο και ζεστό αποτέλεσμα.

Ξύλινος πάγκος κουζίνας

Αναφέρουμε το ξύλο τελευταίο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο όμορφο και ιδιαίτερο από τα προηγούμενα υλικά για τα οποία μιλήσαμε. Αντιθέτως, το ξύλο, από τα πιο αγαπημένα και πολυχρησιμοποιημένα στην κουζίνα υλικά, θα μας δώσει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Τα χρώματα ποικίλλουν από πολύ ανοιχτό έως πολύ σκούρο, το ίδιο τα «νερά» και οι υφές. Μπορεί να δέσει αρμονικά σε κάθε περιβάλλον, σύγχρονο ή παραδοσιακό. Σημειώστε πως, εν αντιθέσει με τα υλικά που αναφέραμε ως τώρα, το ξύλο δεν είναι πορώδες και δεν αφήνει μόνιμους λεκέδες. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγετε την υγρασία γιατί μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει τον πάγκο εργασίας της κουζίνας σας.

 

Διαβάστε επίσης:
Σχεδιασμός κουζίνας – 5 χρήσιμες συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα
Κουζίνα χωρίς πόμολα – αγαπημένη τάση και όχι τυχαία!