Οι περισσότεροι θυμόμαστε ενάν μεγάλο διπλό νεροχύτη στην κουζίνα του σπιτιού που μεγαλώσαμε. Ωστόσο πλέον η αισθητική και οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει, το πλυντήριο πιάτων εδώ και πολλά χρόνια έχει κάνει το πλύσιμο στο χέρι παρελθόν για τους περισσότερους (ευτυχώς θα πούμε εμείς), οι χώροι είναι ίσως λίγο πιο περιορισμένοι, η κουζίνα δεν είναι σε ξεχωριστό δωμάτιο όπως παλιά και τελικά όλοι ψάχνουν το καινούριο και το διαφορετικό. Έτσι ο πιο μικρός και μονός νεροχύτης έχει κάνει την εμφάνισή του.

Ποια είναι όμως τα υπέρ και τα κατά στη μάχη μεταξύ των δύο τύπων νεροχύτη; Τελικά ποια είναι η γνώμη των σχεδιαστών κουζίνας αλλά και αυτή του τελικού χρήστη; Το ψάξαμε για εσάς, και μη σας φαίνεται κάτι απλό: κάθε μέρα, κάθε γεύμα, κάθε διαδικασία στην κουζίνα, περνάει από τον νεροχύτη και πρέπει να τον διαλέξετε προσεκτικά αλλιώς ίσως και να τον διπλοπληρώσετε αν αποφασίσετε τελικά να τον αλλάξετε. Πάμε λοιπόν:

Μονός νεροχύτης – μικρότερος αλλά όχι πάντα

Γιατί ναι: Ο μονός νεροχύτης μπορεί να είναι όσο μεγάλος επιλέξετε να είναι, ανάλογα με το χώρο σας, ακόμη και αν επιλέξετε να «κλέψετε» λίγο πάγκο. Θα μπορείτε όμως, εν αντιθέσει με τον διπλό, να πλύνετε και να καθαρίσετε ταψιά και μεγάλες βαθιές κατσαρόλες χωρίς κάτι να σας εμποδίζει στις κινήσεις σας-αυτά που έτσι κι’αλλιώς δεν θα βάλετε εύκολα στο πλυντήριο. Από την άλλη, αν θέλετε κάτι μικρό και κομψό, ένας μονός νεροχύτης είναι μονόδρομος στην περίπτωσή σας.

Γιατί όχι: Γιατί αν μαγειρεύετε πολλοί θα γίνεται μάχη στην κουζίνα και θα στριμώχνεστε. Επίσης, άνθρωποι είμαστε, αν υπάρχουν άπλυτα στο νεροχύτη δεν μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε, ενώ στο διπλό τα απομονώνετε στη μία γούρνα και δουλεύετε στην άλλη. Τέλος, αν πλένετε στο χέρι γενικώς τα πιάτα σας ή αν έχετε πολλά ευαίσθητα που πλένετε, (πχ. πορσελάνες) τότε η διαδικασία του πλυσίματος γίνεται πολύπλοκη και χρονοβόρα.

eliton-kitchen-koundouros-gloss5

Κουζίνα KOUNDOUROS GLOSS με διπλό νεροχύτη

Διπλός νεροχύτης – συνήθως μεγαλύτερος

Γιατί ναι: Ο διπλός νεροχύτης παλιότερα χρησίμευε στο να γεμίζει η μια γούρνα του με σαπουνόνερο και η άλλη με καθαρό νεράκι, ωστέ να πλένονται και να ξεβγάζονται τα πιάτα. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και σήμερα, για όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν πλυντήριο. Εκτός αυτού, πολλοί τον επιλέγουν γιατί τους βοηθά στην προετοιμασία των γευμάτων (πλύσιμο λαχανικών και χορταρικών), αλλά και εξυπηρετεί αν στην κουζίνα τους μαγειρεύουν ταυτόχρονα πάνω από ένα άτομα.

Γιατί όχι: Ο διπλός νεροχύτης πιάνει πολύ χώρο, που ίσως προτιμήσετε να τον αφιερώσετε στον πάγκο εργασίας και όχι στο νεροχύτη, ο οποίος, παραδόξως, δεν εξυπηρετεί στο να πλύνετε μεγάλα σκεύη ακριβώς λόγω του χωρίσματος που έχει στη μέση. Επίσης, οι δύο γούρνες του κλέβουν χώρο ωφέλιμο και αποθηκευτικό από το κάτω ντουλάπι. Και όλοι ξέρουμε πόσο χρήσιμος είναι ο επιπλέον χώρος στα ντουλάπια της κουζίνας μας.

Ό,τι και να επιλέξετε, μονό ή διπλό νεροχύτη κουζίνας, ένα είναι σίγουρο, και αυτή είναι η καλύτερη σύμβουλή που δίνουν οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν μαγειρέψει για γενιές και γενιές: το μέγεθος σίγουρα μετράει, οπότε προσέξτε τι θα επιλέξετε.

Διαβάστε επίσης:
3+1 Λύσεις για Ξεβούλωμα Νεροχύτη
Κουζίνα χωρίς πόμολα – αγαπημένη τάση και όχι τυχαία!
Ανακαίνιση κουζίνας: 8 χρήσιμα tips