Για να διαβάζετε αυτό το άρθρο, σίγουρα είστε εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά και την αρχοντιά αυτού του υπέροχου υλικού, του μαρμάρου. Ως φυσικό πέτρωμα, υπάρχει σε τεράστια ποικιλία, και κάθε κομμάτι του είναι ανεπανάληπτο! Και μπορεί να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό ανάλογα με το πώς θα κοπεί από τους ειδικούς! Είναι κατάλληλο για πολλές χρήσεις, όμως εδώ θα εστιάσουμε στον μαρμάρινο πάγκο της κουζίνας σας και πώς να τον επιλέξετε και να τον φροντίσετε για να κρατήσει πολλά χρόνια, χαρίζοντας στο χώρο σας αίσθηση πολυτέλειας.

Επιλέξτε χρώμα με προσοχή

Η επιλογή του χρώματος δεν σχετίζεται μόνο με τη γενικότερη διακόσμηση και το προσωπικό σας γούστο αλλά και με πρακτικούς παράγοντες. Στο λευκό μάρμαρο οι λεκέδες φαίνονται λιγότερο από ότι στο πράσινο, στο μαύρο, στο κόκκινο ή το καφέ. Λεκέδες μπορεί να δημιουργηθούν κυρίως από όξινες ουσίες (χυμός λεμονιού, πορτοκάλι), ξύδι αλλά και κρασί. Αυτά μπορεί να χαράξουν τον μαρμάρινο πάγκο, αφήνοντας ένα μουντό λευκό σημάδι. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το μάρμαρο τόσο λιγότερο θα φαίνονται οι πιθανές βλάβες από τη χρήση.

Έμφαση στη λεπτομέρεια κατά την τοποθέτηση

Όλοι γνωρίζουν τα υπέροχα σχέδια, τα «νερά» και τις «φλέβες» που σχηματίζονται πάνω στο μάρμαρο. Όταν γίνεται η τοποθέτηση πάνω στον πάγκο, σημαντικό είναι αυτά τα σχέδια να λαμβάνονται υπόψη για να υπάρχει ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Συνήθως τοποθετούνται αντικρυστά, σε μορφή «καθρέφτη».

Προσεκτική επιλογή του μεγέθους της πλάκας

Το μέγεθος της πλάκας -ή των πλακών- μαρμάρου, παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα! Αυτό συμβαίνει γιατί όσο μεγαλύτερο το μέγεθος της πλάκας τόσες λιγότερες θα χρειαστεί να είναι οι ενώσεις που θα δημιουργηθούν κατά την τοποθέτηση! Έτσι θα επιτύχετε ένα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα.

μαρμάρινος πάγκος κουζίνας

Κλασική κουζίνα PEARL με μαρμάρινο πάγκο

Ο μαρμάρινος πάγκος κουζίνας θέλει φροντίδα!

Η ευαισθησία του υλικού, στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα, δεν θα έπρεπε να σας αποθαρρύνει από το να επενδύσετε σε αυτό. Το εκπληκτικό με το μάρμαρο είναι πως πάντα μπορείς να το φρεσκάρεις και να το γυαλίσεις, κάτι που δεν συμβαίνει με όλα τα πετρώματα. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε προστατευτικό φινίρισμα – συνήθως θα καταλάβετε πότε θέλει αλλαγή από το πώς συμπεριφέρεται το νερό όταν πέφτει πάνω στον πάγκο. Αν δεν σχηματίζει συμπαγείς σταγόνες σαν χάντρες, σημαίνει πως ήρθε η ώρα ανανέωσης της στεγανοποίηση του. Ανάλογα με το πόσο πορώδες είναι το μάρμαρο, θα προσαρμόσετε και την συντήρησή του.

Σκεφτείτε να στρογγυλέψετε το τελείωμα και τις άκρες

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, οι σκληρές πέτρες, όπως το μάρμαρο, είναι εύθραυστες, όποτε αν χτυπήσετε μια γωνία 90 μοιρών με κάτι, θα σπάσει. Αν όμως αντί για γωνία υπάρχει καμπύλη, είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει τέτοια φθορά. Μπορείτε ακόμη να χαράξετε με υπέροχα σχέδια το τελείωμα του πάγκου σας και να κάνετε το αποτέλεσμα μοναδικό!

Σίγουρα θα κάνετε το καλύτερο δυνατό για να προστατευθεί ο πανέμορφος μαρμάρινος πάγκος κουζίνας σας! Θα χρησιμοποιήσετε επιφάνειες κοπής, φύλλα σιλικόνης και δεν θα αφήνετε ανέμελα τα ποτήρια με το κρασί πάνω του, σαν να μην υπάρχει αύριο. Ωστόσο θα έρθει η στιγμή που η ηλικία του πάγκου θα φανεί. Από τη χρήση θα αποκτήσει μια όμορφη πατίνα, σαν αυτή που βλέπετε στα παλιά μαγαζιά. Μην ξεχνάτε ότι όπως σε κάθε τι φυσικό, έτσι και στο μάρμαρο η ομορφιά κρύβεται στις ατέλειες!

Διαβάστε επίσης:
Πάγκος κουζίνας – Tα υλικά και οι ιδιότητές τους
Σχεδιάζοντας μια διαχρονική κουζίνα
Σχεδιασμός κουζίνας – 5 χρήσιμες συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα