Τα τελευταία χρόνια, με το πάτημα ενός κουμπιού στο smartphone, μπορούμε να έχουμε σπίτι μας σε ελάχιστο χρόνο ότι φαγητό επιθυμούμε. Κυριολεκτικά. Γλυκό ή αλμυρό, βρίσκεται στην πόρτα μας πληρωμένο ήδη με την κάρτα μας, έτοιμο να το απολάυσουμε. Ωστόσο αν εσείς δεν θέλετε τα παιδιά σας, τώρα και μελλοντικά, να ακολουθήσουν αυτόν τον τύπο διατροφής, με όλα τα επακόλουθα, μπορείτε να δράσετε από τώρα. Πώς; Βάζοντας τα παιδιά στην κουζίνα, δείχνοντάς τους πόσο όμορφο και χρήσιμο είναι να δημιουργούν τα ίδια το φαγητό τους.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για το πώς θα γίνει η κουζίνα ένα μέρος που γονείς και παιδιά μπορούν να μαγειρέψουν, να διασκεδάσουν και να μάθουν:

Πρώτα η ασφάλεια…

  • Όπως και στο υπόλοιπο σπίτι, φροντίστε η κουζίνα να μην έχει γωνίες εκεί που φτάνουν τα κεφαλάκια τους (πάγκοι, ντουλάπια κλπ) και να επικρατεί το σχήμα της καμπύλης. Υπάρχουν στην αγορά προστατευτικές γωνίες που μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα. Επίσης αν μπορείτε αποφύγετε τα χερούλια και εφαρμόστε μαγνητικό άνοιγμα στα ντουλάπια που ανοίγει με πίεση.
  • Προσέξτε να μην μπορούν να φτάνουν εύκολα τα μάτια της κουζίνας ή άλλα σημεία που καίνε. Τα παιδάκια δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τον κίνδυνο και τις θερμοκρασίες. Επίσης να θυμάστε να τοποθετείτε τις λαβές και τα χερούλια των σκευών προς τα μέσα για να μην τα τραβήξουν προς το μέρος τους κατά λάθος.
  • Απομακρύνετε τα απορρυπαντικά και άλλα χημικά σε σημείο που τα μικρά δεν μπορούν να τα φτάσουν.
  • Φροντίστε να έχετε ένα μικρό πυροσβεστήρα σε εμφανές σημείο κοντά στην κουζίνα για κάθε ενδεχόμενο (αυτό καλό είναι να το κάνετε και ασχέτως παιδιών, αλλά ειδικά με παιδιά είναι ένας λόγος επιπλέον).
  • Αγοράστε ένα σταθερό σκαμπό, άνετο και πλατύ για να μπορούν να ανεβαίνουν πάνω, να παρακολουθούν τι κάνετε, να σας βοηθούν και να κάνουν και αυτά τα δικά τους.

…και μετά η διασκέδαση!

  • Υπάρχουν πολύ όμορφα εργαλεία κουζίνας για τα παιδιά, ειδικά μελετημένα εργονομικά για τα δικά τους χέρια και δυνατότητες.
  • Δώστε τους μικρές αλλά ουσιαστικές δραστηριότητες ώστε να νιώθουν ότι πραγματικά βοηθούν στην προετοιμασία των γευμάτων.
  • Διαμορφώστε το περιβάλλον της κουζίνας έτσι ώστε να είναι ευχάριστο, με χρωματιστά ντουλάπια, σκεύη, αξεσουάρ και διακοσμητικά.
  • Φτιάξτε έναν ωραίο μαυροπίνακα οπού μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις, συνταγές και να κάνετε ζωγραφιές όταν κουράζονται αλλά θέλουν να είναι κοντά σας.
  • Να έχετε αφιερώσει ένα ντουλάπι που να το φτάνουν και να έχει τα αγαπημένα τους πιάτα και ποτηράκια καθώς και πολλά υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και λιχουδιές χωρίς ζάχαρη όπως τα μπισκότα που φτιάξατε μαζί. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στο ψυγείο.

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσετε για να φτιάξετε μια κουζίνα φιλική στα παιδιά σας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το δώρο που θα τους κάνετε για το μέλλον, για την υγεία τους και τις καλές συνήθειες διατροφής. Και φυσικά θα φτιάξετε μαζί πολλές όμορφες αναμνήσεις!

Διαβάστε επίσης:
Νησίδα κουζίνας: Πόσο χρήσιμη είναι;
Κουζίνα χωρίς πόμολα – αγαπημένη τάση και όχι τυχαία!
Ανακαίνιση κουζίνας σε 8 βήματα