Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι εντοιχισμένες επαγωγικές εστίες έχουν κερδίσει έδαφος στις προτιμήσει των καταναλωτών στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη! Οπτικά μοιάζουν πολύ με τις κεραμικές. Είναι κομψές, εκλεπτυσμένες, και, ως εντοιχισμένες, βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον πάγκο της κουζίνας. Η γυάλινη, συνήθως μαύρη, επιφάνειά τους είναι ανθεκτική στη θερμότητα και το φαγητό μαγειρεύεται με ηλεκτρομαγνητισμό! Πριν την επιλέξετε καλό είναι να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της! Ας ξεκινήσουμε με τα θετικά:

Γρηγορότερο μαγείρεμα

Η επαγωγική εστία θερμαίνει τα σκεύη έως και δύο φορές γρηγορότερα οπότε τα οφέλη είναι πολλαπλά, τόσο στην εξοικονόμηση χρόνου όσο και στην εξοικονόμηση χρημάτων στο λογαριασμό του ηλεκτρικού. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να στέκεστε πάνω από την κατσαρόλα σας, καθώς αυτή η ταχύτητα δεν απειλεί το φαγητό σας. Υπάρχει ρύθμιση της θερμοκρασίας και το μαγείρεμα είναι ελεγχόμενο!

εντοιχισμένη επαγωγική εστία eliton view

Κουζίνα ELITON VIEW

Περισσότερη ασφάλεια

Τα «μάτια» της κουζίνας ήταν πάντα πηγή άγχους, ειδικά για τις μητέρες, αλλά είναι και το σημείο που γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα στην κουζίνα. Ωστόσο με την επαγωγική εστία ο κίνδυνος για ατυχήματα είναι ελάχιστος. Στην πραγματικότητα μόνο το σκεύος θερμαίνεται και όχι η εστία γενικότερα, οπότε είναι ασφαλές να την αγγίξετε! Και μάλιστα, ακόμη και αν ξεχαστεί ενεργοποιημένη, δεν πρόκειται να ζεσταθεί εάν δεν βρίσκεται σκεύος πάνω της. Σκέφτεστε τίποτα ασφαλέστερο από αυτό;

Εύκολο καθάρισμα

Το αμέσως πιο σημαντικότερο ζήτημα μετά την ασφάλεια είναι ο εύκολος καθαρισμός και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι μάγειρες και οι μαγείρισσες! Το φαγητό δεν κολλάει στην επαγωγική εστία αφού όπως ήδη σας είπαμε δε θερμαίνεται ολόκληρη. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε να αποφεύγετε τα αιχμηρά αντικείμενα γιατί μπορεί να γδάρουν την όμορφη γυάλινη επιφάνειά της.

εντοιχισμένη επαγωγική εστία eliton emotion

Κουζίνα ELITON EMOTION

Παρά τα θετικά που αναφέραμε, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα που συνοδεύουν την επιλογή επαγωγικής εστίας:

Θέλει τα δικά της σκεύη

Όπως αναφέραμε, οι επαγωγικές εστίες λειτουργούν με ηλεκτρομαγνητισμό και τα σκεύη που είναι συμβατά είναι από σιδηρομαγνήτη. Αν δεν έχετε ήδη μαγειρικά σκεύη αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα, αν έχετε όμως, ίσως να μην μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε. Από την άλλη πλευρά, αν αυτά που έχετε είναι από σιδηρομαγνήτη, και πάλι δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούρια! Ένας απλός μαγνήτης είναι αρκετός για να ελέγξετε αν η συνύπαρξή τους με την επαγωγική σας εστία έχει μέλλον ή αν θα περάσουν στην…αχρηστία.

Εκπέμπει ένα ελαφρύ βουητό

Όταν η μεταφορά της θερμότητας γίνεται από την ενσωματωμένη επαγωγική εστία κατευθείαν στο μαγειρικό σκεύος, δημιουργείται ένα βουητό, έναν ήχος χαμηλής έντασης. Ο ήχος αυτός θα μπορούσε να είναι ενοχλητικός για μερικούς, και γίνεται κάπως πιο δυνατός όταν αυξάνεται η θερμοκρασία της επαγωγικής εστίας. Οφείλουμε βέβαια να σημειώσουμε πως οι περισσότεροι χρήστες δεν προσέχουν καν αυτό το βουητό.

Υψηλότερο κόστος αγοράς

Είναι αλήθεια πως το κόστος της επαγωγικής εστίας είναι κάπως υψηλότερο από αυτό της κεραμικής, καθώς πρόκειται για πιο εξελιγμένη τεχνολογία. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου η διαφορά στις τιμές μειώνεται διαρκώς και άλλωστε ισοφαρίζεται από την οικονομία στο λογαριασμό του ρεύματος! Οπότε ίσως και να μην χρειαστεί να σας προβληματίσει ιδιαίτερα.

Σε γενικές γραμμές, για το μέσο οικιακό χρήστη, η εντοιχισμένη επαγωγική εστία μοιάζει να είναι μια πολύ καλή -αν όχι η κάλλιστη- επιλογή!

 

Διαβάστε επίσης:
Σχεδιασμός μικρής κουζίνας: 6 συμβουλές για να μεγαλουργήσετε!
Πώς να περιορίσετε τα απορρίμματα της κουζίνας σας
Αποθήκευση ρούχων εκτός σεζόν