Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν σε κάθε εργασία στην κουζίνα αντιστοιχεί ένα διαφορετικό εργαλείο! Η μαγειρική είναι απαιτητική διαδικασία και ο τρόπος που προετοιμάζετε το φαγητό αντανακλάται στο αποτέλεσμα, στην γεύση και στην όψη! Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικά από τα πλέον απαραίτητα εργαλεία κουζίνας που πρέπει να έχετε, ή αλλιώς, το «shopping list» κάθε επίδοξου οικιακού…σεφ!

Μαχαίρι, ο βασιλιάς της κάθε κουζίνας

Τα μαχαίρια είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλο στην κουζίνα μας! Εκείνα που δεν κόβουν και δεν είναι σταθερά όχι μόνο μας δυσκολεύουν αλλά μπορεί και να προκαλέσουν τραυματισμό. Επενδύστε σε επαγγελματικά μαχαίρια και μην σας αποθαρρύνει η τιμή τους! Προτιμότερο να αγοράσετε λιγότερα που όμως θα είναι πρακτικά και ασφαλή! Μην παραλείψετε το μαχαίρι ψωμιού και το μαχαίρι ξεφλουδίσματος!

Πρακτικά μαχαιροπίρουνα

Μπορεί να έχετε ένα σετ καθημερινό και ένα σετ για πιο επίσημα τραπέζια για τους καλεσμένους σας! Αναζητήστε καλοσχεδιασμένα μαχαιροπίρουνα, που δεν κουράζουν το χέρι και ισορροπούν σωστά. Τέτοιες λεπτομέρειες δεν τις σκεφτόμαστε συχνά όμως είναι ζωτικής σημασίας. Καλύτερα να εστιαστείτε σε ουσιαστικά χαρακτηριστικά και να μην παρασυρθείτε από περιττές πολυτέλειες και εξεζητημένα σχέδια.

Επιφάνειες κοπής

Σίγουρα θα χρειαστείτε περισσότερες από μια, οπότε προμηθευτείτε αρκετές! Ο λόγος είναι ότι ενώ μαγειρεύετε μπορεί να χρειαστείτε να κόψετε διαφορετικά μεταξύ τους τρόφιμα, όπως για παράδειγμα, κοτόπουλο και μετά λαχανικά για σαλάτα! Θα πρέπει να σταματήσετε το μαγείρεμα για να απολυμάνετε την επιφάνεια κοπής του κοτόπουλου. Αξίζει λοιπόν να έχετε μερικές επιφάνειες πάντα διαθέσιμες.

Απολεπιστής ψαριών

Η ελληνική κουζίνα διαθέτει μεγάλη ποικιλία φαγητών με βάση το ψάρι. Ο απολεπιστής ψαριών είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για την κουζίνα σας, ειδικά όταν αγαπάτε το ψάρι, μαγειρεύετε υγιεινά και προτιμάτε συχνά ελληνικές συνταγές.

Λαβίδες σερβιρίσματος

Από τα πλέον απαραίτητα εργαλεία κουζίνας και αυτό, -όπως λέει ο χαρακτηρισμός του-, για το σερβίρισμα! Δεν επιτρέπεται να «ψαρεύετε» το φαγητό μέσα από τις πιατέλες με τα πιρούνια και τα κουτάλια. Άλλωστε το φαγητό χωρίς τις λαβίδες σερβιρίσματος κινδυνεύει να διαλυθεί.

θήκη με εργαλεία κουζίνας

Σπάτουλα

Τα πιο νόστιμα και αγαπημένα φαγητά έρχονται στο πιάτο μέσα από μια σπάτουλα! Αλμυρά η γλυκά, ομελέτες ή τηγανίτες (pancakes) κάνουν την καλύτερη εμφάνισή τους με τη χρήση της σπάτουλας -και μόνο!

Σύρμα ανάδευσης

Σε άπειρες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, το εργαλείο που θα χρειαστείτε για τη διαδικασία της ανάδευσης είναι το σύρμα. Με σωστό χειρισμό, θα φτιάξετε κρεμώδη και υπέροχα μείγματα.

Τρίφτης

Η γρήγορη εναλλακτική στο multi, για να τρίψετε λίγο τυρί, ντομάτα και ότι χρειάζεται τρίψιμο, όταν δεν υπάρχει πρίζα και χωρίς να λερώνετε πολλά σκεύη.

Εργαλείο ξεφλουδίσματος

Δεν έχουν όλοι μεγάλη δεξιοτεχνία με τα μαχαίρια, ειδικά οι αριστερόχειρες. Η λύση είναι το εργαλείο ξεφλουδίσματος, οπότε η δουλειά σας γίνεται σωστά, γρήγορα, και παράλληλα δεν τραυματίζεστε.

εργαλεία κουζίνας - κόσκινο

Κόσκινο

Από κόσκινο έχουμε περάσει όλα τα εργαλεία της κουζίνας, ήρθε η στιγμή να το αναφέρουμε και εδώ. Δύο τουλάχιστον κόσκινα, ένα μεγάλο και ένα μικρό είναι απαραίτητα! Για χυμούς, σούπες, αφεψήματα αλλά και για όπου χρησιμοποιούμε αλεύρι.

Σουρωτήρι

Παρόμοια η χρήση του με το κόσκινο αλλά κυρίως για να στραγγίζουμε το νερό από τα φαγητά (όπως ζυμαρικά) και από τις σαλάτες μας.

Δοσομετρητές

Κάθε συνταγή έχει τις οδηγίες για ποσότητες, είτε για υγρά είτε για στερεά υλικά! Ο δοσομετρητής θα σας βοηθήσει να προσθέτετε με ακρίβεια ό,τι χρειάζεται η συνταγή σας, χωρίς να βασίζεστε στο «μάτι», στα φλυτζάνια ή στα κουτάλια σας.

Ηλεκτρονική ζυγαριά κουζίνας

Μιλώντας για τους δοσομετρητές, πρέπει να μιλήσουμε και για τις ηλεκτρονικές ζυγαριές κουζίνας που μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια το βάρος των υλικών σας και γίνονται ο καλύτερός σας βοηθός!

εργαλεία κουζίνας

Γάντια

Από τα πλέον απαραίτητα, σας το αναφέρουμε στο τέλος και προσπαθήστε να μην το ξεχάσετε: τα γάντια κουζίνας θα  σας προστατεύσουν από πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Κάποιες στιγμές μπορεί να υποτιμήσετε τη θερμοκρασία του φούρνου και του σκεύους και να καείτε. Τα γάντια υπάρχουν σε πολλά μεγέθη -και παιδικά- και σε χαρούμενα σχέδια!

Διαβάστε επίσης:
Νεροχύτης κουζίνας – το μέγεθος μετράει;
Αποθήκευση ρούχων εκτός σεζόν