Σκεφτείτε πρακτικά

Πριν αρχίσετε να ενθουσιάζεστε με σχέδια και χρώματα, εστιαστείτε απόλυτα στον πρακτικό σχεδιασμό! Αποφασίστε πρώτα πώς θέλετε να είναι η κουζίνα σας χωροταξικά: πού ακριβώς θα τοποθετηθούν οι συσκευές και γιατί, πόσο ελεύθερο χώρο χρειάζεστε και πώς θα οργανώσετε το φωτισμό του χώρου. Ωστόσο μην αφήσετε τις παροχές νερού και ρεύματος να σας περιορίσουν: αν εξυπηρετεί τους σκοπούς σας, μετακινήστε τις. Ο στόχος μίας επιτυχημένης ανακαίνισης είναι η νέα σας κουζίνα να είναι απόλυτα λειτουργική.

Πρώτα οι συσκευές

Αν σχεδιάζετε να αποκτήσετε καινούριες «λευκές» συσκευές, κάντε την έρευνα αγοράς  πριν το σχεδιασμό των ντουλαπιών και όχι το αντίστροφο! Ιδανικά, θα πρέπει να γνωρίζετε μάρκα, μοντέλο και διαστάσεις για κάθε νέα συσκευή.  Όταν έρθει η ώρα για σχέδια, δώστε αυτές τις πληροφορίες στον κατασκευαστή της κουζίνας. Τι κερδίζετε με αυτό; Λιγότερες δυσάρεστες εκπλήξεις για όλους!

Ώρα για τα σχέδια

Εφόσον έχετε πλέον αποφασίσει το χωροταξικό σχεδιασμό και ποιες συσκευές θα αγοράσετε, μπορείτε να απευθυνθείτε στο σχεδιαστή της κουζίνας που έχετε επιλέξει! Θα σας παρουσιάσει τα σχέδια και μετά θα ξεκινήσει η κατασκευή. Ωστόσο, όσο ρεαλιστική και αν είναι η ψηφιακή παρουσίαση, ζητήστε να δείτε αυτά που επιλέξατε και σε μια έκθεση, δηλαδή στην πραγματική ζωή!

Η εβδομάδα της αλλαγής

Η απόλυτη ευκαιρία για delivery! Δεν είναι ότι βαριέστε να μαγειρέψετε, απλώς δεν θα έχετε κουζίνα! Εφόσον έχετε οργανώσει τις ημερομηνίες παράδοσης συσκευών και ντουλαπιών και έχουν οριστεί τα χρονοδιαγράμματα, μπορείτε επιτέλους να αρχίσετε την απομάκρυνση όλης της παλιάς κουζίνας! Δεν θα χρειαστεί περισσότερο από τρεις μέρες. (Εκτός αν αλλάξετε θέση στις παροχές, οπότε υπολογίστε περίπου πέντε μέρες).

eliton-kitchen-chill

Μοντέρνα Κουζίνα CHILL

Δάπεδο

Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά, ανάλογα με το είδος του πατώματος που έχετε επιλέξει: Ένα τσιμεντένιο δάπεδο θα στρωθεί πρώτο ενώ πατώματα τύπου laminate θα μπουν μετά την τοποθέτηση των ντουλαπιών, καθώς αυτό συμφέρει περισσότερο οικονομικά. Οπότε, αποφασίστε τι σας ταιριάζει περισσότερο και πράξτε ανάλογα.

Η μέρα της τοποθέτησης

Φυσικά δεν θα είναι μέρα αλλά σχεδόν μια εργάσιμη εβδομάδα. Όταν όλη η παλιά κουζίνα αποτελεί παρελθόν και έχουν ξηλωθεί παλιά ντουλάπια, πλακάκια και πατώματα, έρχεται η στιγμή της τοποθέτησης της καινούριας κουζίνας σας! Θα διαρκέσει πάλι τρείς με πέντε μέρες.

Οι σωστές συνδέσεις είναι το παν

Ο υδραυλικός και ο ηλεκτρολόγος έχουν τον τελευταίο λόγο! (Αν και ο υδραυλικός λογικά έχει ήδη ελέγξει τις υποδοχές για το πλυντήριο πιάτων) Οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι το τελευταίο βήμα στην ανακαίνιση κουζίνας, και καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν τέλεια παρουσία των τεχνικών.

Όμως αν αυτό είναι το τελευταίο βήμα, γιατί ο τίτλος αναφέρει οκτώ βήματα;

Μαγειρέψτε!

Επιτέλους, ήρθε η ώρα να απολαύσετε το αποτέλεσμα των κόπων σας: Ονειρευτήκατε, ψάξατε, σχεδιάσατε, οργανώσατε, εφαρμόσατε τις παραπάνω συμβουλές επιμελώς, τώρα μπορείτε να μαγειρέψετε το αγαπημένο σας φαγητό στους δικούς σας ανθρώπους. Μετά μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας όσο οι άλλοι θα πλένουν τα πιάτα, ώστε να διαπιστώσουν από κοντά την εξαιρετική δουλειά που κάνατε με την ανακαίνιση.

Διαβάστε επίσης:
Σχεδιασμός κουζίνας: 5 χρήσιμες συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα
Κουζίνα χωρίς πόμολα – αγαπημένη τάση και όχι τυχαία!